3 februari 2025

Online verklaring betalingsgedrag aanvragen bij de belastingdienst

Heb je een Verklaring betalingsgedrag nodig? Vanaf nu kun je deze eenvoudig online aanvragen bij de Belastingdienst. Dit bespaart papierwerk en zorgt ervoor dat je de verklaring waarschijnlijk sneller ontvangt.

Verklaring betalingsgedrag 

Een inlener of doorlener aan wie je personeel uitleent of de aannemer door wie je als onderaannemer wordt ingeschakeld kan je vragen om een Verklaring betalingsgedrag te overleggen. Met zo’n verklaring kun je aantonen dat je aan je aangifte- en betalingsverplichtingen voor de loonheffingen en/of btw voldoet. Dit is voor de inlener, doorlener of aannemer van belang, omdat aansprakelijk gesteld kan worden als je niet aan deze verplichtingen voldoet.

Tip!

Lees op de website van de Belastingdienst meer over de Verklaring betalingsgedrag voor een uitlener en over de Verklaring betalingsgedrag voor een onderaannemer.

Ook in andere gevallen kan iemand je vragen aan te tonen dat je aan je aangifte- en betalingsverplichtingen voldoet, bijvoorbeeld bij een aanbestedingsprocedure of een vergunningsaanvraag. Lees meer over deze Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen op de website van de Belastingdienst.

Online aanvragen 

Het online aanvragen van een Verklaring betalingsgedrag doe je met Digid. Aanvragen met eHerkenning is helaas nog niet mogelijk. Daarvoor moet je dus nog de pdf van de website van de Belastingdienst downloaden en deze schriftelijk indienen. In de loop van 2025 wordt het online aanvragen met eHerkenning wel mogelijk gemaakt.

Tip!

Als je al periodiek een Verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst ontvangt, hoef je niet in actie te komen. Het is dus niet nodig om dit nogmaals online aan te vragen.

Antwoord binnen 1 week 

De Belastingdienst streeft ernaar om binnen één week op je online aanvraag te beslissen. De Verklaring betalingsgedrag wordt dan naar het bij de Belastingdienst bekende woon- of vestigingsadres gezonden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Kabinet overweegt verhoging btw-tarief naar 21,4% om tekort te dichten
Het kabinet overweegt het hoge btw-tarief van 21% te verhogen naar 21,4%. Deze verhoging is een van de mogelijkheden om het tekort van € 1,2 miljard te dekken, dat is ontstaan doordat besloten werd de btw op sport, cultuur en boeken niet te verhogen.
Lees verder
arrow right
Fouten in vooraf ingevulde aangifte IB 2022 en 2023
In de vooraf ingevulde aangifte (VIA) inkomstenbelasting (IB) 2022 en 2023 kunnen fouten voorkomen. De Belastingdienst stuurt hierover momenteel brieven.
Lees verder
arrow right
Subsidie demonstratie energie- en klimaatinnovatie (DEI+) weer aan te vragen
Vanaf 28 januari 2025 kunnen ondernemers opnieuw de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aanvragen. Met deze subsidie kunnen zij innovatieve plannen testen die bijdragen aan het verminderen van energieverbruik of CO2-uitstoot.
Lees verder
arrow right