3 februari 2025

Online verklaring betalingsgedrag aanvragen bij de belastingdienst

Heb je een Verklaring betalingsgedrag nodig? Vanaf nu kun je deze eenvoudig online aanvragen bij de Belastingdienst. Dit bespaart papierwerk en zorgt ervoor dat je de verklaring waarschijnlijk sneller ontvangt.

Verklaring betalingsgedrag 

Een inlener of doorlener aan wie je personeel uitleent of de aannemer door wie je als onderaannemer wordt ingeschakeld kan je vragen om een Verklaring betalingsgedrag te overleggen. Met zo’n verklaring kun je aantonen dat je aan je aangifte- en betalingsverplichtingen voor de loonheffingen en/of btw voldoet. Dit is voor de inlener, doorlener of aannemer van belang, omdat aansprakelijk gesteld kan worden als je niet aan deze verplichtingen voldoet.

Tip!

Lees op de website van de Belastingdienst meer over de Verklaring betalingsgedrag voor een uitlener en over de Verklaring betalingsgedrag voor een onderaannemer.

Ook in andere gevallen kan iemand je vragen aan te tonen dat je aan je aangifte- en betalingsverplichtingen voldoet, bijvoorbeeld bij een aanbestedingsprocedure of een vergunningsaanvraag. Lees meer over deze Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen op de website van de Belastingdienst.

Online aanvragen 

Het online aanvragen van een Verklaring betalingsgedrag doe je met Digid. Aanvragen met eHerkenning is helaas nog niet mogelijk. Daarvoor moet je dus nog de pdf van de website van de Belastingdienst downloaden en deze schriftelijk indienen. In de loop van 2025 wordt het online aanvragen met eHerkenning wel mogelijk gemaakt.

Tip!

Als je al periodiek een Verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst ontvangt, hoef je niet in actie te komen. Het is dus niet nodig om dit nogmaals online aan te vragen.

Antwoord binnen 1 week 

De Belastingdienst streeft ernaar om binnen één week op je online aanvraag te beslissen. De Verklaring betalingsgedrag wordt dan naar het bij de Belastingdienst bekende woon- of vestigingsadres gezonden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2025: tarieven loonbelasting, premies, heffingskortingen en varia
In 2025 is de belastingdruk in de loonbelasting vooral voor werknemers met een middeninkomen lager dan in 2024. Dit is het gevolg van de invoering van een extra tariefschijf.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst controleert toepassing lage Awf-premie in 2025
Werkgevers kunnen in juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen over een mogelijke herziening van de lage Awf-premie naar de hoge premie. Dit gebeurt als blijkt dat niet voldaan is aan de voorwaardelagen voor toepassing van het lage premiepercentage. Controleer zorgvuldig of een correctie nodig is en onderneem tijdig actie.
Lees verder
arrow right
Aanvraag GVVA deels loon: aandachtspunten voor werkgevers
Vraag je als werkgever een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aan? Dan zijn de kosten hiervan deels aan te merken als loon. Met name de kosten voor de verblijfsvergunning vallen hieronder.
Lees verder
arrow right