25 september 2024

Opstarttijd wordt door Hoge Raad als werktijd gekwalificeerd

De Hoge Raad heeft bepaald dat de tien minuten waarin een callcentermedewerker voorafgaand aan zijn dienst aanwezig moest zijn, beschouwd moeten worden als betaalde werktijd. Deze beslissing volgt het advies van de Advocaat-Generaal, de juridisch adviseur van de Hoge Raad.

Feiten

In deze zaak ging het om een werknemer van een callcenter die tien minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig moest zijn. Er was discussie ontstaan over de vraag of de werknemer volgens de bij de werkgever van toepassing zijnde Planningsregels verplicht was om tien minuten voor aanvang van een ingeroosterde dienst aanwezig te zijn en om voorbereidende werkzaamheden te verrichten.

Inlogtijd is arbeidstijd

De werknemer was van oordeel dat het hier arbeidstijd betrof en dat die dus ook beloond moest worden. Zijn werkgever was het hier niet mee eens. Zowel de rechter als het hof stelden de werknemer eerder in het gelijk. Daardoor moest zijn werkgever hem het achterstallige loon uitbetalen. Die compensatie had betrekking op de periode van september 2016 tot mei 2021.

Hoge Raad

Inmiddels oordeelt de Hoge Raad - in navolging van de kantonrechter en het gerechtshof - dat het hier inderdaad gaat om tijd die niet ter vrije beschikking staat van de werknemer en dat deze tijd dus aangemerkt moet worden als arbeidstijd. De werknemers moesten immers vooraf aanwezig zijn om te kunnen inloggen, zodat ze precies op tijd konden aanvangen met hun werkzaamheden.

Let op!

Als je als werkgever eist dat jouw werknemer eerder aanwezig is om voorbereidende handelingen te verrichten, kwalificeert dat dus als arbeidstijd die verloond moet worden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbeid en arbeidscontracten: ken jouw rechten en verplichtingen
De regels met betrekking tot arbeidscontracten veranderen voortdurend. Houd jij het nog allemaal bij? Voor degenen die het overzicht een beetje zijn kwijtgeraakt, hier zijn nogmaals de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Lees verder
arrow right
Voordelen loonkosten
In de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) zijn de tegemoetkomingen in de loonkosten vastgelegd. Dit is, onder voorwaarden, voor bepaalde groepen werknemers die moeilijker aan het werk komen.
Lees verder
arrow right
Gebruikelijk loon dga 2024
In dit nieuwsartikel vind je de belangrijkste regels op een rij voor het gebruikelijk loon. Als je namelijk werkt voor jouw eigen bv, ben je wettelijk verplicht om loon te ontvangen uit de bv. Voor de hoogte van het loon gelden regels, het loon moet namelijk gebruikelijk zijn.
Lees verder
arrow right