10 januari 2024

Percentages belastingrente per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zijn de percentages belastingrente verhoogd. Voor de vennootschapsbelasting is het percentage verhoogd naar 10%. Voor de overige belastingen, zoals de inkomstenbelasting, gaat het naar 7,5%.

Belastingrente

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst jouw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je te laat aangifte hebt gedaan of als jouw aangifte lager was dan de uiteindelijke aanslag. Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van jouw belastingaanslag.

Verhoging

De nieuwe percentages betekenen een verhoging voor de vennootschapsbelasting met 2%-punt en voor de overige belastingen met 1,5%-punt. De percentages gelden zowel voor te betalen belastingrente als voor te ontvangen belastingrente.

Toeslagen

Voor toeslagen geldt een apart percentage van 4%. Ook dit percentage geldt vanaf 1 januari 2024 zowel voor te ontvangen als voor te betalen belastingrente.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Vanaf dag 1 aan de slag voor onze audit klanten, de kans om je RA-titel te halen en training on the job van onze ervaren specialisten. Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het!
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Kennis in beeld
In kennis in beeld zijn onze collega's aan het woord. Met een korte video gaan zij in op actualiteiten, gewijzigde wet- en regelgeving en geven tips aan jou als ondernemer. Zo ben jij op de hoogte.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right