8 juli 2022

Geen premiekorting collectieve zorgverzekering

Heb je een collectieve zorgverzekering? Vanaf 1 januari 2023 krijgen werknemers geen premiekorting meer bij een collectieve zorgverzekering. Een overgangsregeling is niet van toepassing. Wat is de reden en wat is er eventueel nog wel mogelijk?

Collectiviteitskorting heeft nadelen

Je kunt als werkgever afspraken maken met een zorgverzekeraar over een zorgverzekering voor jouw werknemers. Werknemers die meedoen, krijgen korting op de verzekeringspremie.

In theorie kunnen op deze manier zorgkosten bespaard worden door aanvullende afspraken met de zorgverzekeraar en behandelaars. Nu is gebleken dat dat in de praktijk niet zo werkt. Om de collectieve korting voor werknemers te kunnen bekostigen, worden premies verhoogd door zorgverzekeraars, ook voor verzekerden die niet meedoen aan de collectieve regeling. Om dit nadelige effect te beperken is vanaf 1 januari 2020 het maximale kortingspercentage verlaagd van 10% naar 5%. Dat heeft niet voor verbetering gezorgd. Een ander nadelig effect van de collectiviteitskorting is dat de markt erg onoverzichtelijk is geworden door de vele duizenden collectiviteiten.

Tweede en Eerste Kamer akkoord met het wetsvoorstel

Het kabinet heeft besloten de collectiviteitskorting helemaal te schrappen. Beide Kamers zijn daarmee akkoord gegaan. Werknemers krijgen per 1 januari 2023 geen premiekorting meer. Mogelijk moet je hiervoor de afspraken met zorgverzekeraars aanpassen. Er is geen overgangsregeling.

Wel korting op eigen risico en aanvullende verzekering

Je kunt vanaf 1 januari 2023 nog wel een collectieve zorgverzekering afspreken en daarbij zorginhoudelijke afspraken maken over verzuimreductie, re-integratie en duurzame inzetbaarheid. Ook blijft een collectiviteitskorting op een aanvullende verzekering mogelijk. Een korting op het vrijwillig eigen risico behoort ook nog tot de mogelijkheden. Je mag dus nog steeds financieel bijdragen aan de zorgpremie van jouw werknemers, maar een premiekorting is niet meer mogelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Btw-plicht bij EU-aankopen voor vrijgestelde ondernemers
Ondernemers die volledig zijn vrijgesteld van btw of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR), hoeven in principe geen btw-aangifte te doen. In bepaalde situaties kan dit echter toch verplicht zijn. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer zij goederen of diensten afnemen uit een ander EU-land.
Lees verder
arrow right
Senior assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2021
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2021 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right