12 mei 2020

Primeur! Vergoeding zzp’er in cao architecten

Voor het eerst is in een cao een vergoeding opgenomen voor zzp'ers. In de cao voor architecten is de vergoeding bepaald op 150% van het salaris van een vergelijkbare architect in loondienst.

Kabinetsplannen

De afspraak speelt in op de kabinetsplannen om de arbeidsvoorwaarden voor zzp'ers te verbeteren. Zo kan tegenwoordig zekerheid verkregen worden over de arbeidsrelatie door te werken met zogenaamde modelovereenkomsten die men kan laten goedkeuren door de Belastingdienst. Ook werkt het kabinet aan een wetsvoorstel ter introductie van een minimumtarief voor zzp'ers.

Compensatie

De 50% extra die een zzp'er meer ontvangt, is ten eerste bedoeld als compensatie voor het niet ontvangen van vakantiegeld. Tevens is het bedoeld voor een verzekeringspremie voor een uitkering bij ziekte, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook houdt de extra beloning rekening met het feit dat de zzp'er zelf voor zijn pensioen moet zorgen.

Fiat ACM

Eerdere pogingen de vergoeding voor zzp'ers op te nemen in de cao, liepen vast op weerstand van de kant van de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Deze organisatie heeft de prijsafspraken inmiddels echter goedgekeurd.

Kosten onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de nieuwe cao-bepaling de branche extra gaat kosten.

Heb je vragen over de vergoeding voor zzp'ers in de cao voor architecten? Neem dan contact met ons op.

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Carolien van der Meer

Carolien van der Meer

Assistent-accountant

Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst verduidelijkt aftrek hypotheekrente bij tijdelijke verhuur
De aftrek van hypotheekrente op je eigen woning is onderhevig aan strenge voorwaarden. Vanwege talrijke wijzigingen in de loop der jaren zijn deze voorwaarden ook buitengewoon ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst verduidelijking gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in het geval dat iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.
Lees verder
arrow right
Private investeerders
Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Lees verder
arrow right
Social media
Volg je omnyacc al?