23 oktober 2020

Promotionele activiteiten voor markt verrekenen via marktgelden?

Mogen promotionele activiteiten die verband hebben met de markt worden gedekt via de heffing marktgelden? In onderstaand voorbeeld wel.

Marktgelden

Gemeentes kunnen op grond van de Gemeentewet belasting heffen voor het verrichten van gemeentelijke diensten. Bekende voorbeelden zijn de heffing van leges voor een paspoort. Maar ook marktgelden behoren tot dergelijke heffingen.

Promotiegelden?

Onlangs bracht een ondernemer zijn zaak voor de rechter, omdat hij niet alleen een aanslag marktgelden had ontvangen, maar ook een aanslag voor met de markt samenhangende promotionele activiteiten. Volgens hem was dit geen taak voor de gemeente en waren de activiteiten ook niet door de gemeente, maar door een derde uitgevoerd.

Hoge Raad

Volgens de rechtbank staat dit de heffing echter niet in de weg. In een eerdere uitspraak uit 2003 heeft de Hoge Raad beslist dat reclameactiviteiten verband houden met de markthandel en ook via de heffing van marktgelden mogen worden gefinancierd. Dat derden de activiteiten verrichten is geen bezwaar, indien dit in opdracht van de gemeente gebeurt. De aanslag bleef dan ook in stand.

Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Petra de Wit

Petra de Wit

Relatiebeheerder

Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right