Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 juli 2020

Wanneer heb je recht op aftrek voor werkruimte? 

Het is algemeen bekend dat veel zzp'ers vanuit huis werken. Toch kunnen zij hiervoor geen kosten aftrekken. Wanneer kan dit wel en wat als er ten onrechte toch kosten in aftrek op de winst zijn gebracht? 

Meestal geen aftrek

Een woning wordt meestal niet tot het ondernemingsvermogen gerekend. In dat geval bestaat er voor een werkkamer ook geen recht op aftrek van kosten van de winst, tenzij het een zelfstandige werkkamer is waarin voldoende inkomen wordt verdiend.

Wanneer zelfstandig?

Een werkkamer is zelfstandig als deze een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. Je zou de werkkamer dus ook zonder problemen aan een derde moeten kunnen verhuren.

Voldoende inkomen

Je moet in of vanuit je werkkamer ook nog voldoende verdienen. Heb je ook elders nog een werkkamer, bijvoorbeeld op kantoor, dan moet je minstens 70% van je inkomen in de werkkamer aan huis verdienen. Heb je elders geen werkkamer, dan moet je minstens 70% van jouw inkomen in of vanuit de werkkamer verdienen en minstens 30% in de werkkamer.

Let op!

Voldoet je niet aan beide eisen, dus de werkkamer is zelfstandig en je verdient jouw inkomen in voldoende mate in of vanuit die werkkamer, dan kun je geen kosten ten laste van de winst brengen.

Inspecteur kan navorderen

Heb je toch kosten in aftrek gebracht, dan is er sprake van kwade trouw. De inspecteur kan dan navorderen, ook als jouw aanslag al definitief vaststaat.

Navordering bleef in stand

Eerder kwam een zaak voor de rechtbank Haarlem, waarbij een zzp’er op advies van zijn adviseur kosten in verband met zijn werkkamer in aftrek had gebracht. De adviseur had echter niet nagevraagd of er wel voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer was verdiend. De zzp’er kon dit ook niet aantonen en was blind afgegaan op zijn adviseur. De navordering bleef dan ook in stand.

Heb je vragen over de aftrek van kosten van een werkkamer? Neem voor advies contact met ons op.  

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.

Reni Heida

Assistent-accountant

Run op subsidie elektrische auto

05-01-2021

Ben jij van plan om particulier een elektrische auto aan te schaffen? Wees er dan snel bij. Er is subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Echter worden enkel de eerste 277 aanvragen gehonoreerd.

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.