16 juli 2020

Wanneer heb je recht op aftrek voor werkruimte? 

Het is algemeen bekend dat veel zzp'ers vanuit huis werken. Toch kunnen zij hiervoor geen kosten aftrekken. Wanneer kan dit wel en wat als er ten onrechte toch kosten in aftrek op de winst zijn gebracht? 

Meestal geen aftrek

Een woning wordt meestal niet tot het ondernemingsvermogen gerekend. In dat geval bestaat er voor een werkkamer ook geen recht op aftrek van kosten van de winst, tenzij het een zelfstandige werkkamer is waarin voldoende inkomen wordt verdiend.

Wanneer zelfstandig?

Een werkkamer is zelfstandig als deze een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. Je zou de werkkamer dus ook zonder problemen aan een derde moeten kunnen verhuren.

Voldoende inkomen

Je moet in of vanuit je werkkamer ook nog voldoende verdienen. Heb je ook elders nog een werkkamer, bijvoorbeeld op kantoor, dan moet je minstens 70% van je inkomen in de werkkamer aan huis verdienen. Heb je elders geen werkkamer, dan moet je minstens 70% van jouw inkomen in of vanuit de werkkamer verdienen en minstens 30% in de werkkamer.

Let op!

Voldoet je niet aan beide eisen, dus de werkkamer is zelfstandig en je verdient jouw inkomen in voldoende mate in of vanuit die werkkamer, dan kun je geen kosten ten laste van de winst brengen.

Inspecteur kan navorderen

Heb je toch kosten in aftrek gebracht, dan is er sprake van kwade trouw. De inspecteur kan dan navorderen, ook als jouw aanslag al definitief vaststaat.

Navordering bleef in stand

Eerder kwam een zaak voor de rechtbank Haarlem, waarbij een zzp’er op advies van zijn adviseur kosten in verband met zijn werkkamer in aftrek had gebracht. De adviseur had echter niet nagevraagd of er wel voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer was verdiend. De zzp’er kon dit ook niet aantonen en was blind afgegaan op zijn adviseur. De navordering bleef dan ook in stand.

Heb je vragen over de aftrek van kosten van een werkkamer? Neem voor advies contact met ons op.  

Na mijn bedrijf
Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Hoorn
Op woensdagmiddag 6 december 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze middag passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right