Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 november 2021

Alles over reclamebelasting

Wat wordt er staan onder reclame als we het hebben over reclamebelasting? De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf eerder uitsluitsel.

Reclamebelasting

Een gemeente kan een aanslag reclamebelasting opleggen voor openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Verordening

Als een gemeente reclamebelasting wil heffen, moet dit zijn vastgelegd in een gemeentelijke verordening. Hierin kan bepaald zijn dat de belasting slechts in een deel van de gemeente wordt geheven.

Gezellig!

In bovenstaande zaak was aan een café-eigenaar een aanslag reclamebelasting opgelegd van € 541. Volgens de gemeente bestond hiertoe het recht omdat op de ramen van het café het woord ‘gezellig’ met een sticker was aangebracht, alsmede de naam van het café.

Openbare aankondiging?

De rechter moest vervolgens de vraag beantwoorden of dit aangemerkt kan worden als een openbare aankondiging. Volgens vaste rechtspraak moet onder ‘openbare aankondigingen’ worden verstaan alle tot het publiek gerichte mededelingen welke erop zijn gericht de belangstelling te trekken voor hetgeen wordt aangekondigd. In het algemeen dus elke tot het publiek gerichte mededeling van commerciële of ideële aard waarmee de aandacht wordt getrokken voor een dienst, een product of een boodschap.

Onduidelijk

Getoetst aan deze uitgangspunten kwam de rechtbank tot de conclusie dat er met het woord ‘gezellig’ alleen geen sprake was van reclame. Het woord kan namelijk niet als een mededeling worden beschouwd dat er in het pand een café gevestigd is. Bovendien was het overige bewijs in de vorm van foto’s erg onduidelijk. De cafébaas werd daarop in het gelijk gesteld.

Wel belasting voor klok

Overigens is er al snel sprake van reclame en dus van de verschuldigdheid van reclamebelasting. Zo oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden begin dit jaar nog dat er voor een klok aan de gevel van een uurwerkhersteller wél reclamebelasting verschuldigd is.

Heb je vragen over de heffing van reclamebelasting? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vraag subsidie elektrische auto aan

Vraag subsidie elektrische auto aan

05-01-2022

Ben je voornemens om als particulier een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen? Je kunt hiervoor subsidie aanvragen. De vraag is groot, maar de subsidiepot is nog niet leeg meldt de RVO.
Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Tristan Ellen

Tristan Ellen

Registeraccountant

Agro: derogatie 2022

Agro: derogatie 2022

27-01-2022

In 2022 wordt er pas laat bekendgemaakt of Nederland derogatie krijgt. Ben je melkveehouder? Dan betekent dit een onzekere periode. Wil je, indien het mogelijk wordt gebruikmaken van derogatie? Keuzes in het bemesten van jouw grasland spelen vooral na de tweede snede.
Lonenspecial: corona en thuiswerken

Lonenspecial: corona en thuiswerken

13-01-2022

Hoe gaat het in 2022 met de thuiswerkvergoeding? En wat houdt een thuiswerkregeling in? In dit artikel gaan we in op corona en thuiswerken.
Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.