18 augustus 2022

Rioolheffing 

Voor het verwerken van afval- en hemelwater en om nadelige gevolgen voor de stand van het grondwater te voorkomen, kan jouw gemeente een aanslag rioolheffing opleggen. Hoe zit het als jouw pand niet is aangesloten op het riool? Kan de gemeente jou dan ook een aanslag rioolheffing opleggen?  

Beleidsvrijheid gemeente

In een zaak waarbij bovenstaande vraag aan de orde kwam, stelde de rechtsbank als uitgangspunt dat een gemeente een ruime beleidsvrijheid heeft met betrekking tot de rioolheffing. De Gemeentewet bevat namelijk geen voorschriften over de belastingplicht, het belastbare feit, de heffingsmaatstaven, de tarieven en wat verder voor de heffing en de invordering van de rioolheffing van belang is.

Beperkingen

Voor de rioolheffing geldt wel de beperking dat deze niet afhankelijk mag zijn van het inkomen, winst of vermogen en dat deze niet onredelijk of willekeurig mag uitpakken. De vraag was of de gemeente het wettelijke recht had om ook een aanslag rioolheffing op te leggen aan degene die niet over een aansluiting op het riool beschikt.

Ook voor collectieve maatregelen

Volgens de rechter mag een gemeente dit inderdaad doen en is niet vereist dat men direct baat heeft bij de opbrengst van de heffing. In de betreffende zaak werd de opbrengst ook gebruikt voor collectieve maatregelen ten aanzien van het riool en de beheersing van grond- en hemelwater, een zaak waarvan iedere inwoner van een gemeente profiteert.

Opslag

De rechtbank achtte ook van belang dat degenen met een aansluiting op het riool via een opslag op de heffing meer betaalden dan degenen zonder aansluiting. De aanslagen rioolheffing bleven dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Deliveroo-arrest: holistische beoordeling van arbeidsrelaties
In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad verklaard dat bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst een holistische benadering wordt gehanteerd. Dit houdt in dat alle feiten en omstandigheden in beschouwing worden genomen. In een recente zaak viel deze beoordeling uit ten nadele van de persoon die beweerde dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij de belastingadviseur die barst van ambitie en klaar is om zijn fiscale kennis naar een hoger niveau te tillen? Streef je naar het bieden van hoogwaardig fiscaal advies en nauwe samenwerking met onze klanten? Bij ons krijg je niet alleen de vrijheid, maar ook de ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen. Kom ons team versterken bij ons kantoor in Zwaagdijk!
Lees verder
arrow right
Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right
Strategisch personeelsbeleid
Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.
Lees verder
arrow right