Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 januari 2020

Salderen

Is uw bedrijfssituatie niet volgens uw natuurvergunning? Of heeft u geen natuurvergunning, maar heeft u die wel nodig? Of wilt u groeien in het aantal dieren? Dan is intern en/of extern salderen mogelijk een oplossing voor u.

Uitgangssituatie

Wilt u intern of extern salderen dan is o.a. de stikstofdepositie van uw bedrijf van belang. Dit wordt bepaald op basis van uw eerdere natuurvergunning of uw vergunde situatie op de aanwijsdata van de betreffende Natura 2000-gebieden. Salderen kan alleen met stalcapaciteit die ook daadwerkelijk is gerealiseerd op het moment van salderen. Het aantal gehouden dieren is niet (meer) van belang.

Intern salderen

Bij Intern salderen creëert u ruimte op uw eigen bedrijf om groei, zonder toename van stikstofdepositie, mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door uw bestaande stal(len) emissiearm te maken of door uw bestaande stal(len) te vervangen door een nieuwe emissiearmere stal.

Extern salderen

U kunt extern salderen door stikstofdepositie van een andere locatie over te nemen. De over te nemen stikstofdepositie wordt met 30% gekort. Extern salderen kan alleen met een bedrijf in dezelfde regio, die ook invloed heeft op dezelfde Natura 2000-gebieden als u.

Met dierrechten niet mogelijk

Op dit moment is extern salderen niet mogelijk als de verkoper op 4 oktober 2019 fosfaat- en/of dierrechten op naam had staan. Het kan zijn dat dit standpunt nog wijzigt. Begin februari wordt hier duidelijkheid over verwacht.

Wilt u gebruikmaken van intern en/of extern salderen? Wij adviseren u graag.

Vergoeding kosten eHerkenning

17-06-2020

Met terugwerkende kracht, 1 januari 2020, kunnen ondernemers toch een compensatie ontvangen voor de kosten van eHerkenning. Het gaat om een compensatie van circa € 24 per jaar. De vergoeding kan vanaf augustus 2020 worden aangevraagd bij RVO.nl.

25 tips voor je bedrijfsfinanciering

Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.

Saskia Klaver

Managementassistente

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.

iMUIS

Met iMUIS heb je overzicht en grip op jouw financiën.