3 december 2020

Is een spaar-BV of spaarfonds interessant voor jou?

Beschik jij over veel vermogen? Dan betaal je hierover behoorlijk belasting in box 3. Dit kun je voorkomen via een spaar-BV of spaarfonds voor gemene rekening. Hoe zit dit? En kan dit interessant zijn voor jou?

Heffing box 3

De heffing in box 3 is gerelateerd aan de omvang van jouw vermogen. Hoe meer vermogen, hoe meer belasting je betaalt. Vanaf volgend jaar betaal je over vermogen vanaf € 1 miljoen zelfs ruim 1,76% belasting. Ook als het rendement veel lager of negatief is.

Spaar-BV of open fonds voor gemene rekening

Als je jouw vermogen onderbrengt in een spaar-BV of een fonds voor gemene rekening, vermijd je de heffing in box 3. Daarvoor in de plaats moet je belasting betalen over het werkelijke rendement dat je met jouw vermogen behaalt in box 3.

Werkelijk rendement belast

Het werkelijke rendement van een spaar-BV of open fonds voor gemene rekening is belast met vennootschapsbelasting. Vanaf volgend jaar is het tarief 15% over de eerste €245.000 rendement en 25% over het meerdere. Deel je het rendement ná belasting uit, dan betaal je hierover vanaf volgend jaar 26,9% belasting in box 2.

Voordeel bij sparen

Met name als je spaart, levert dit een fors voordeel op. Je betaalt namelijk belasting over het werkelijke rendement, dan vanwege de lage rentevergoeding over spaargeld op dit moment vrijwel nihil is. Je bent dus al snel een stuk voordeliger uit dan wanneer jouw geld in box 3 belast wordt.

Wat zijn de kosten?

Je moet een spaar-BV of open fonds voor gemene rekening wel eerst oprichten. Daarbij moet je bij een bv rekening houden met diverse formele eisen en kosten. Een open fonds voor gemene rekening kent veel minder eisen, kost minder en kan sneller. Zelfs een notaris is niet vereist. Een nadeel is wel dat je met minstens twee personen in dit fonds moet deelnemen. Dat mag in beginsel niet jouw partner zijn of minderjarig kind, maar wel iedere willekeurige derde. Je moet je ook aanmelden bij de fiscus.

Tip!

Als je nog dit jaar een bv of open fonds voor gemene rekening opricht, vermijd je de heffing in box 3 in 2021. De peildatum is namelijk altijd op 1 januari.

Heb je vragen over het onderbrengen van jouw vermogen in een bv of open fonds voor gemene rekening? Wij adviseren je graag. Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right