15 juli 2022

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) stopgezet

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) is per direct stopgezet. De subsidieregeling was in het leven geroepen voor advies en ondersteuning bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Er blijkt sprake te zijn van adviseurs die de mkb-ondernemer niet of op een niet correcte wijze adviseerden.

Klachten van het mkb

Ondernemers in het mkb die energie willen besparen, konden vanaf 1 oktober 2021 de SVM aanvragen voor onder meer noodzakelijke advieskosten, zoals voor financiering. Deze subsidie zou lopen tot en met 30 september 2022, maar is nu per direct dus stopgezet.

De laatste tijd kwamen er klachten binnen bij de RVO over onder meer kwalitatief slechte of misleidende adviezen en over adviseurs die zich voordeden als RVO-medewerkers.

Lopende zaken

De mkb-ondernemer die reeds kosten heeft gemaakt, kan nog wel een subsidieverzoek indienen. Ook worden lopende aanvragen afgehandeld.

Nieuw leven inblazen

Het kabinet wil de regeling graag weer opstarten, echter gaat zij eerst bekijken welke strengere eisen er gesteld moeten worden aan de adviseurs en aan de adviezen en ondersteuning. Zodra er meer bekend is, zullen wij je hierover informeren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right
    Beperkte gemeenschap van goederen in 2024
    Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Voor jou geldt dan de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer? Dan doe je er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met jouw aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.
    Lees verder
    arrow right
    Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
    Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
    Lees verder
    arrow right
    Opgaaf UBD 2022
    Heb je in 2023 betalingen gedaan aan natuurlijke personen die niet bij jou in dienstbetrekking waren, tenzij door hen een factuur met btw aan jou was uitgereikt? Dan moet je de opgaaf UBD doen. Onlangs werd bekend dat je in zogenaamde btw-verlegd situaties voor het jaar 2022 misschien ook alsnog in actie moet komen en een opgaaf UBD moet doen.
    Lees verder
    arrow right