22 maart 2022

Hoe zit het met de terugkeerpremie eigenrisicodrager Ziektewet?

Ben je van plan om te stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW)? Let op, want vanaf 1 januari 2024 betaal je een hogere terugkeerpremie als je terugkeert naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV. Als je jouw eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk per 1 juli 2022 beëindigt, betaal je de eerste twee jaar nog de lagere terugkeerpremie.

Wat verandert er?

Als je eigenrisicodrager bent voor de ZW en overstapt naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV, krijg je nu twee jaar lang een premiekorting. Bij de berekening van jouw premie kijkt het UWV naar de sectorpremie en de individuele premie. Omdat de individuele premie niet altijd vast te stellen is, is deze terugkeerpremie minimaal de helft van de sectorpremie ZW.

Let op!

Vanaf 1 januari 2024 wordt de terugkeerpremie minimaal de volledige sectorpremie ZW.

Liever niet de volledige terugkeerpremie?

Wil je terugkeren naar de publieke ZW-verzekering bij het UWV en de hogere terugkeerpremie liever niet betalen? Dan moet je het eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk per 1 juli 2022 beëindigen. Beëindig je jouw eigenrisicodragerschap ZW met ingang van 1 januari 2023 of 1 juli 2023? Dan betaal je in 2023 vanaf de beëindigingsdatum de lagere terugkeerpremie, en in 2024 de hogere.

Let op!

Een aanvraag voor beëindiging van het eigenrisicodragerschap ZW moet uiterlijk 13 weken voor de beëindigingsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Geef jouw aanvraag vóór 1 april 2022 door aan de Belastingdienst als je het eigenrisicodragerschap ZW per 1 juli 2022 wilt beëindigen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Deadline eigenrisicodrager WGA of ZW
Ben je eigenrisicodrager voor de WGA of ZW? Of wil je dit worden per 1 juli 2022? Vraag dit dan uiterlijk 31 maart aan bij de Belastingdienst.  
Lees verder
arrow right
Aandachtspunten verzuim 2022
Verzuimende werknemers kunnen een grote kostenpost binnen je organisatie zijn. Daarnaast komt er bij verzuim een hoop kijken. Weet jij als werkgever met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden? Wat moet je regelen, wanneer en door wie? Wat regel je zelf en wat besteed je uit? En hoe zit het met het salaris, uitkeringen en overige financiële zaken? Deze aspecten komen hier aan bod.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right
Wietze Groot

Wietze Groot

Registeraccountant

Verhoging aftrek verblijfkosten eigen rijders
Ondernemers in de transportsector die zelf meerdaagse internationale ritten maken, hebben de mogelijkheid om een vast bedrag aan verblijfskosten af te trekken van de winst. Voor het jaar 2024 is dit bedrag, net als vorig jaar, aanzienlijk verhoogd. De stijging komt neer op € 3,00 per dag, waardoor het bedrag nu € 48,00 per dag bedraagt in plaats van € 45,00 per dag.
Lees verder
arrow right