11 juli 2022

Uitbreiding voorwaarden en toezicht op ANBI's

Heb je een Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI)? Een speciale commissie heeft onderzoek uitgevoerd naar ANBI's en aanbevelingen gedaan. Welke zijn dit?

ANBI's

ANBI's zijn instellingen met een aantal speciale fiscale voordelen. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als deze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang. ANBI's moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en mogen geen winstoogmerk hebben.

Fiscale voordelen

Een voordeel van een ANBI is dat deze onder voorwaarden geen belasting hoeft te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen. Doet een ANBI zelf schenkingen in het algemeen belang, dan hoeft de begunstigde ook geen belasting te betalen. Bovendien zijn giften aan een ANBI aftrekbaar in de inkomstenbelasting.

Aanbevelingen

De commissie wil onder andere het toezicht op ANBI's verbeteren, onder meer door gegevens inzake ANBI's te digitaliseren, de capaciteit inzake toezicht op dergelijke instellingen te vergroten en door de naleving van de voorwaarden voor de ANBI-status af te dwingen.

Aanpak misbruik ANBI-status

De commissie beveelt ook aan dat ANBI's jaarlijks een bepaald minimum aan activiteiten moeten verrichten of een minimum bedrag voor het algemeen nut besteden. Zo zouden instellingen die geen activiteiten ondernemen geen ANBI kunnen zijn en wordt misbruik van de ANBI-status tegengegaan.

Toezicht via CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving)

Verder beveelt de commissie aan het toezicht op fondsenwervende organisaties voor goede doelen over te laten aan het CBF, dat via de Erkenningsregeling veel hogere eisen stelt. Door de kosten voor de Erkenningsregeling te verlagen, kan het aantal instellingen toenemen dat via het CBF onder toezicht staat.

Het kabinet komt in het najaar 2022 met een reactie op het onderzoek en de aanbevelingen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Patrick Overgaauw

Patrick Overgaauw

Assistent-accountant

Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Belangrijke ontwikkelingen rondom loonkostenvoordeel (LKV)
De Belastingdienst stelt dat een loonkostenvoordeel (LKV) vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Momenteel loopt hierover een rechtszaak waarin een andere beslissing is genomen. De Hoge Raad moet nog een oordeel vellen. Zorg er daarom voor dat je in de tussentijd je rechten veiligstelt.
Lees verder
arrow right
Toekomstgesprek
Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right