Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

8 januari 2021

Strengere controle op giften aan ANBI

Vanaf dit jaar controleert de fiscus giften aan ANBI's (Algemeen Nut Beogende Instellingen) strenger om fraude te voorkomen.

Giften in contanten

Giften in contanten zijn vanaf dit jaar niet meer aftrekbaar. Dat geldt ook als er van de gift een factuur is. Wie toch de aftrek van een gift wil claimen, wordt geadviseerd de gift per bank over te maken.

Giften in natura

Met de ANBI’s is afgesproken dat er bij giften in natura van meer dan € 2.500 een onafhankelijke taxatie nodig is. Op die manier wordt voorkomen dat een hoger bedrag in aftrek wordt gebracht dan de waarde van de gift.

Voorwaardelijke giften

Ook zijn afspraken gemaakt over voorwaardelijke giften. Het komt voor dat een gift die in een bepaald jaar wordt gedaan, in het erop volgende jaar wordt herroepen. De gift wordt wel in aftrek gebracht, maar als het bedrag van de gift door de ANBI wordt terugbetaald, wordt dit niet aangegeven bij de fiscus.

Let op!
Om dit tegen te gaan is afgesproken dat substantiële giften die worden herroepen, gemeld worden bij de Belastingdienst. Wanneer er een vermoeden is van fraude, gebeurt dit ook bij giften tot een lager bedrag.

Miranda Meijer

Managementassistente

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.

Marit Mulder

Jurist

Assistent-accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie