8 januari 2021

Strengere controle op giften aan ANBI

Vanaf dit jaar controleert de fiscus giften aan ANBI's (Algemeen Nut Beogende Instellingen) strenger om fraude te voorkomen.

Giften in contanten

Giften in contanten zijn vanaf dit jaar niet meer aftrekbaar. Dat geldt ook als er van de gift een factuur is. Wie toch de aftrek van een gift wil claimen, wordt geadviseerd de gift per bank over te maken.

Giften in natura

Met de ANBI’s is afgesproken dat er bij giften in natura van meer dan € 2.500 een onafhankelijke taxatie nodig is. Op die manier wordt voorkomen dat een hoger bedrag in aftrek wordt gebracht dan de waarde van de gift.

Voorwaardelijke giften

Ook zijn afspraken gemaakt over voorwaardelijke giften. Het komt voor dat een gift die in een bepaald jaar wordt gedaan, in het erop volgende jaar wordt herroepen. De gift wordt wel in aftrek gebracht, maar als het bedrag van de gift door de ANBI wordt terugbetaald, wordt dit niet aangegeven bij de fiscus.

Let op!
Om dit tegen te gaan is afgesproken dat substantiële giften die worden herroepen, gemeld worden bij de Belastingdienst. Wanneer er een vermoeden is van fraude, gebeurt dit ook bij giften tot een lager bedrag.

Belastingvrije reiskostenvergoeding vanaf de camping?
Veel Nederlanders brengen hun vakantie door op campings. Wanneer een ouder van een gezin vanaf de camping naar het werk rijdt, rijst de vraag of dit als woon-werkverkeer kan worden beschouwd. Ook wordt afgevraagd of in dit geval een belastingvrije reiskostenvergoeding mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
SDE++ aanvraagperiode heropent op 10 september 2024
Vanaf 10 september 2024, 9.00 uur, opent de aanvraagperiode voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling subsidieert grootschalige duurzame energieprojecten en heeft een budget van €11,5 miljard, €3,5 miljard meer dan begroot.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right