Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

18 maart 2022

Uitstel van belastingbetaling eindigt 1 april

Ben je ondernemer en heb jouw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Let dan op, want je kunt tot 1 april 2022 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor de meeste belastingschulden. Vanaf 1 april dit jaar moeten alle nieuwe betalingsverplichtingen weer voldaan worden. Als dga moet je dan ook een mogelijke betalingsonmacht van jouw bv weer apart melden.

Betalingsonmacht

Als je als bestuurder van een bv uitstel van betaling voor jouw bv heeft aangevraagd, merkt de fiscus dit tot en met 31 maart 2022 ook aan als een melding van betalingsonmacht. Jouw melding is tijdig en rechtsgeldig voor verschuldigde belasting die behoorde te zijn afgedragen of voldaan vanaf 12 maart 2020.

Let op!

Dit betekent dat je vanaf 1 april 2022 de betalingsonmacht van jouw bv weer op de oude manier moet melden om jouw aansprakelijkheid als bestuurder te beperken.

Aflossen belastingschulden

Je moet jouw belastingschulden namelijk in beginsel vanaf 1 oktober 2022 aflossen. Je krijgt hiervoor vijf jaar de tijd.

Gevolgen melding

Een melding van betalingsonmacht beperkt de kans dat je aansprakelijk gesteld wordt voor belastingschulden van jouw bv. Zijn betalingsmoeilijkheden namelijk tijdig gemeld, dan is een bestuurder niet aansprakelijk, tenzij de inspecteur kan bewijzen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur.

Naheffingsaanslagen tijdens bijzonder uitstel

Tijdens jouw bijzonder uitstel krijgt je toch naheffingsaanslagen voor de belastingen waarvoor je bijzonder uitstel hebt. Op deze manier heb je een overzicht van de belastingschuld die je na het einde van jouw bijzonder uitstel moet gaan aflossen.

Let op!

Deze naheffingsaanslagen en eventuele betaalverzuimboetes hoef je dus niet te betalen. Je hoeft er ook geen bezwaar tegen te maken.

Speciaal voor jou

Gerelateerde artikelen

Corona: uitstel van betaling belastingschulden verlengd

Corona: uitstel van betaling belastingschulden verlengd

23-06-2021

Bedrijven kunnen langer uitstel van betaling krijgen van hun belastingschulden. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief bekendgemaakt in een reactie op een motie van de Tweede Kamer.
Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden

Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Paul Smit

Paul Smit

Assistent-accountant

Belastingadviseur

Belastingadviseur

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie