3 september 2024

Vergunning nodig bij verhuur zonnepanelen met koopoptie?

Bedrijven die zonnepanelen verhuren met een optie tot aankoop, hebben mogelijk een vergunning nodig. Aangezien een huurkoopovereenkomst wordt gezien als het verstrekken van consumentenkrediet, is hiervoor een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vereist.

Is er sprake van huurkoop?

De AFM wijst erop dat een vergunning nodig is als er sprake is van huurkoop, gericht op de eigendomsoverdracht van de zonnepanelen. Of er daadwerkelijk sprake is van huurkoop is hier na te gaan.

Verduurzaming

De AFM constateert dat huurkoop vaker voorkomt bij aanbieders van dure goederen, veelal op het gebied van verduurzaming. Daarbij handelt het bijvoorbeeld om zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.

Gelijk speelveld

De AFM constateert ook dat 40% van de hypotheekbezitters hun woning het afgelopen jaar heeft verduurzaamd. Als hiervoor een lening moet worden afgesloten, stellen kredietaanbieders en - adviseurs aan de hand van een inkomensplaatje vast wat de grootte van het maximaal te lenen bedrag is. Naast rente en aflossing moet er immers voldoende te besteden blijven voor overige uitgaven. Daarom moeten ook verkopers van zonnepanelen op basis van huurkoop over een vergunning beschikken.

Zelf nagaan

De AFM verwacht dat aanbieders van zonnepanelen via huurkoop zelf nagaan of er een vergunning vereist is. Op de site is ook nadere informatie beschikbaar. Is een vergunning nodig, dan dient er rekening mee gehouden te worden dat met de aanvraag minstens een termijn van 13 weken gemoeid is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-behandeling van zonnepanelen op huurwoningen verduidelijkt
Volgens een arrest van de Hoge Raad worden een huurwoning en de daarop geplaatste zonnepanelen voor de btw als één bedrijfsmiddel beschouwd. Dit betekent dat de aftrekbare btw proportioneel moet worden berekend op basis van zowel de belaste als de vrijgestelde omzet.
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right
Zonnepanelen op jouw woning 2024
Overweeg je zonnepanelen op je privéwoning te plaatsen? Als particulier betaal je dan geen btw meer. Welke regels gelden hiervoor? En als je als ondernemer vanuit huis werkt en ook zonnepanelen wilt, wat zijn dan de fiscale opties? Hoe zit het met de salderingsregeling?
Lees verder
arrow right