Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

20 februari 2020

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Als je een bestelauto met een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik' in het jaar vervangt door een andere, moet je voor deze vervangende bestelauto een nieuwe verklaring aanvragen. Zo niet, dan kan het je duur komen te staan, zo bleek eerder voor de rechter.

Bijtelling ook voor bestelauto's

Ook voor bestelauto's is het uitgangspunt dat vanwege het privégebruik gewoon de bekende bijtelling van toepassing is. Ook voor bestelauto's is dit inclusief btw en bpm.

Uitzonderingen

Op de regel van de bekende bijtelling voor een bestelauto gelden wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de bestelauto vrijwel ongeschikt is voor privégebruik of een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is afgegeven.

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik

Als voor een bestelauto een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik is aangevraagd en afgegeven, blijft de bijtelling automatisch achterwege. Er hoeft ook geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.

Let op!
Er mag bij een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik niet één kilometer privé met de bestelauto worden gereden. Dus bijvoorbeeld ook niet op weg naar huis even langs de crèche om jouw dochter op te halen.

Nieuwe bestelauto vereist nieuwe verklaring

De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik geldt alleen voor de auto waarvoor je deze heeft aangevraagd. Ruil je de bestelauto in het jaar in voor een andere, dan moet je voor deze nieuwe bestelauto een nieuwe verklaring aanvragen.

Onkunde is geen excuus

Een ondernemer die voor zijn nieuwe bestelauto geen nieuwe verklaring had aangevraagd, was eerder de klos in een zaak voor de rechter in Groningen. Dat hij niet wist dat hij een nieuwe verklaring moest aanvragen bij wisseling van auto, was volgens de rechter geen excuus.

Bijtelling over hele jaar

De ondernemer kon dan ook een bijtelling over het hele jaar tegemoet zien. Hij had namelijk ook voor de nieuwe bestelauto geen rittenstaten bijgehouden en kon dus niet bewijzen dat hij met beide auto's in het jaar niet meer dan 500 kilometer privé had afgelegd.

Wil je meer weten over de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto? Wij adviseren je graag.

NOW 2.0 aanvragen?

06-07-2020

Het loket voor de NOW 2.0 is vanaf maandag 6 juli tot en met 31 augustus 2020 geopend. Het aanvraagformulier vind je op de site van het UWV.

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 

Tot vrijdag 26 juni TOGS-regeling aanvragen!

19-06-2020

De TOGS-regeling is in het leven geroepen door de coronacrisis. De TOGS komt ondernemers in specifieke sectoren tegemoet en is inmiddels voor flink wat sectoren beschikbaar. Het gaat om een tegemoetkoming van € 4.000. Ondernemers moeten wel opschieten met de aanvraag, want de periode sluit vrijdag 26 juni om 17.00 uur.

Corona: compensatie langdurige zorg verlengd

22-06-2020

Ben je een aanbieder van langdurige zorg? De compensatie voor omzetverlies door het coronavirus is verlengd. Eerder is de compensatie al verlengd tot 1 juli. Nu wordt de compensatie tot 1 augustus 2020 verlengd voor instellingen voor gehandicaptenzorg en tot 1 september 2020 voor verpleeghuizen.

Jeroen Dekker

Assistent-accountant