22 september 2022

Verdere verlaging tarief box 1 in 2023

In het Belastingplan 2023 is gepresenteerd dat het tarief van de 1e schijf van box 1, de inkomstenbelasting, volgend jaar omlaag gaat van 37,07% naar 36,93%. Het tarief zou al verlaagd worden naar 37,05%, maar om de koopkracht enigszins te herstellen, is het tarief met 0,12%-punt extra verlaagd. 

Box 1

In box 1 wordt het inkomen uit werk en woning belast. Dit betekent dat vrijwel iedereen van de tariefsverlaging profiteert. De verlaging geldt bijvoorbeeld dus ook voor AOW’ers en uitkeringsgerechtigden.

Wat scheelt dat nu?

Wat de tariefsverlaging met 0,14%-punt per saldo oplevert, hangt af van de hoogte van het inkomen in box 1. Bedraagt dit bijvoorbeeld € 50.000, dan is het netto voordeel € 70 op jaarbasis. Bij een inkomen van € 25.000 is het voordeel € 35 per jaar.

Let op!

Het maximale voordeel wordt bereikt bij een inkomen vanaf € 73.031 en bedraagt € 102 per jaar.

Ook minder aftrek

De verlaging van het tarief betekent echter ook dat veel aftrekposten minder gaan opleveren. Zo zijn bijvoorbeeld zorgkosten in 2023 nog maar aftrekbaar tegen genoemd tarief in box 1. Dit jaar levert die aftrek nog maximaal 40% op, maar volgend jaar dus nog maximaal 36,93%.

Let op!
Dit geldt ook voor mensen met een inkomen hoger dan € 73.031. Veel aftrekposten zijn namelijk vanaf 2023 nog maar aftrekbaar tegen het tarief van de 1e schijf. Niet alleen als het inkomen in de 1e schijf valt, maar ook als het inkomen hoger is dan deze schijf.

Let op!

Dit voorstel tot verlaging van de 1e schrijf van de inkomstenbelasting moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Tot slot

Benieuwd naar alle plannen van het kabinet voor 2023? Wij hebben het voor jou op een rij gezet op onze Miljoenennota pagina. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Tozo tegemoetkoming: verplicht bewijs van inkomensdaling
Tijdens de coronacrisis konden zelfstandige ondernemers rekenen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) als hun inkomen onder het bijstandsminimum daalde. Een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland benadrukt het belang van het kunnen aantonen van deze inkomensdaling.
Lees verder
arrow right
Mireille Bleijendaal-Peeters

Mireille Bleijendaal-Peeters

Managementassistente

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right