Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 juli 2020

Verruiming vrijstelling BPM en MRB door corona

Wanneer moet je BPM betalen? Een inwoner van Nederland moet BPM betalen als in een auto met buitenlands kenteken gereden wordt. Er kan echter voor kort gebruik een vrijstelling worden aangevraagd. Dit kan maximaal één keer per 12 maanden. Vanwege de coronacrisis is deze vrijstelling tot 1 oktober twee keer mogelijk. Dit meldt de Belastingdienst.

Als je met een auto met buitenlands kenteken op de Nederlandse weg rijdt, moet je belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) en motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen. Eens per jaar kan een vrijstelling voor die belastingen worden aangevraagd voor gebruik van maximaal twee weken in Nederland. Voor een tweetal situaties is nu goedgekeurd dat tot 1 oktober voor een tweede maal de kortstondige vrijstelling kan worden aangevraagd. Deze vrijstelling geldt dan voor zowel de BPM als de MRB.

Keuring door RDW

Het is mogelijk dat eerder een vrijstelling is aangevraagd om de auto naar het RDW te rijden voor keuring en inschrijving in het Nederlands kentekenregister.

Als die keuring niet kon plaatsvinden vanwege coronamaatregelen bij het RDW, kan de vrijstelling nu tot 1 oktober nogmaals worden aangevraagd. De tweede vrijstelling moet dan worden aangevraagd door dezelfde persoon en voor hetzelfde voertuig. De RDW heeft de werkzaamheden inmiddels volledig hervat.

Terugreizen naar (vakantie)woning in het buitenland

Inwoners van Nederland met een (vakantie)woning in het buitenland beschikken vaak over een auto aldaar. Die auto heeft dan een buitenlands kenteken. Vanwege de beperkingen met vliegverkeer zullen mensen die auto met buitenlands kenteken gebruiken om terug naar Nederland te reizen. Hierbij is dan waarschijnlijk de kortstondige vrijstelling aangevraagd.

Als die personen met hun voertuig willen terugreizen naar het buitenland, kunnen zij niet opnieuw de vrijstelling aanvraag omdat dat slechts eenmaal per 12 maanden kan. Tot 1 oktober kan dat nu wel, als dit tot doel heeft de auto terug te rijden naar de (vakantie)woning in het buitenland. De aanvraag moet ook hierbij plaatsvinden door dezelfde persoon voor hetzelfde voertuig.

Tip!

Je kunt alleen vrijstelling krijgen voor een auto met buitenlands kenteken als je in Nederland woont of een onderneming hebt in Nederland.

Elektronisch aanvragen

Het aanvragen van de vrijstelling kan alleen elektronisch. Je doet dit via een formulier dat je aantreft op de site van de Belastingdienst.

Voorwaarden

Voor de vrijstelling gelden tal van voorwaarden. Zo kun je de aanvraag wijzigen of intrekken, maar alleen vóór de aangegeven begindatum.

Tip!
Bewaar een afdruk van de vrijstelling in de auto. Zo kun je bij een controle aantonen dat je bent vrijgesteld.

Jaarrekening & advies

Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.

Wietze Groot

Registeraccountant

Corona: (nog) geen vermogenstoets zzp’er

01-10-2020

Er is een derde steunpakket om ondernemers, die worden getroffen door de coronacrisis, te ondersteunen. In dit derde steunpakket zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd, zoals het voorlopig schrappen van de vermogenstoets bij de Tozo 3.0, de steun voor zelfstandig ondernemers.