Zorgkosten kunnen onder bepaalde voorwaarden van je inkomen worden afgetrokken. Maar hoe zit het met voedingssupplementen? Vallen die ook onder zorgkosten, en zo ja, welke voorwaarden gelden er dan? De Belastingdienst heeft hierover recentelijk een standpunt ingenomen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten in de praktijk.
Bepaalde zorgkosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting. Zo moet het gaan om kosten die jij maakt wegens ziekte of invaliditeit. Ook is er vaak een medisch voorschrift van een arts vereist en gelden er soms vaste normen.
Zorgkosten die onder de voorwaarden vallen zijn alleen aftrekbaar als je ze niet via bijvoorbeeld jouw verzekeraar vergoed krijgt.
Ook geldt er een drempel voor wat betreft de aftrek van zorgkosten die oploopt naarmate jouw inkomen hoger is. Zorgkosten zijn dan ook alleen maar aftrekbaar als jij in een jaar meer aan aftrekbare kosten heeft dan deze drempel.
Voedingssupplementen kunnen volgens de Belastingdienst tot aftrek leiden als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om voedingssupplementen die door een arts zijn voorgeschreven. Bovendien moeten ze deel uitmaken van een medische behandeling of therapie. Is aan deze voorwaarden niet voldaan, dan is aftrek van kosten niet mogelijk.
De bewijslast dat aan genoemde voorwaarden wordt voldaan ligt bij jou, mocht de Belastingdienst daar om vragen.
Als je voedingssupplementen in het buitenland bestelt, betaal je misschien ook verzend-, douane- en administratiekosten. Als de voedingssupplementen voldoen aan genoemde voorwaarden en dus in aftrek komen, zijn ook de verzend-, douane- en administratiekosten aftrekbaar.
Ga jaarlijks even na bij jouw verzekeraar welke zorgkosten door jouw zorgverzekering vergoed worden.