14 juni 2024

Voedingssupplementen aftrekken: wanneer mag het?

Zorgkosten kunnen onder bepaalde voorwaarden van je inkomen worden afgetrokken. Maar hoe zit het met voedingssupplementen? Vallen die ook onder zorgkosten, en zo ja, welke voorwaarden gelden er dan? De Belastingdienst heeft hierover recentelijk een standpunt ingenomen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten in de praktijk.

Voorwaarden aftrek zorgkosten

Bepaalde zorgkosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar van jouw inkomstenbelasting. Zo moet het gaan om kosten die jij maakt wegens ziekte of invaliditeit. Ook is er vaak een medisch voorschrift van een arts vereist en gelden er soms vaste normen.

Let op!

Zorgkosten die onder de voorwaarden vallen zijn alleen aftrekbaar als je ze niet via bijvoorbeeld jouw verzekeraar vergoed krijgt.

Drempel

Ook geldt er een drempel voor wat betreft de aftrek van zorgkosten die oploopt naarmate jouw inkomen hoger is. Zorgkosten zijn dan ook alleen maar aftrekbaar als jij in een jaar meer aan aftrekbare kosten heeft dan deze drempel.

Voedingssupplementen aftrekbaar?

Voedingssupplementen kunnen volgens de Belastingdienst tot aftrek leiden als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om voedingssupplementen die door een arts zijn voorgeschreven. Bovendien moeten ze deel uitmaken van een medische behandeling of therapie. Is aan deze voorwaarden niet voldaan, dan is aftrek van kosten niet mogelijk.

Let op!

De bewijslast dat aan genoemde voorwaarden wordt voldaan ligt bij jou, mocht de Belastingdienst daar om vragen.

Bijkomende kosten?

Als je voedingssupplementen in het buitenland bestelt, betaal je misschien ook verzend-, douane- en administratiekosten. Als de voedingssupplementen voldoen aan genoemde voorwaarden en dus in aftrek komen, zijn ook de verzend-, douane- en administratiekosten aftrekbaar.

Tip!

Ga jaarlijks even na bij jouw verzekeraar welke zorgkosten door jouw zorgverzekering vergoed worden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aftrekken van lijfrentepremies
Als je werknemer genoeg jaar- en/of reserveringsruimte heeft, zijn de betaalde premies voor een lijfrente in principe aftrekbaar. Maar is dat ook het geval als jij als werkgever de premies rechtstreeks aan de lijfrenteaanbieder betaalt namens je werknemer?
Lees verder
arrow right
Thomas Raap

Thomas Raap

Assistent-accountant

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsoverdracht 2024
Er komt mogelijk een moment dat je je bedrijf gaat overdragen. Of dat nu om actuele financiële redenen is, je leeftijd, vanwege gezondheidsredenen of als appeltje voor de dorst. Wat de reden ook is, een bedrijfsoverdracht is niet van de ene op de andere dag geregeld en vergt vaak jaren van voorbereiding. Begin dus op tijd.
Lees verder
arrow right
Nieuwe wet betaalbare huur: lagere huurprijzen
Huurders kunnen vanaf 1 juli van dit jaar een beroep doen op de Wet betaalbare huur. Door deze wet wordt de huur van een woning meer in overeenstemming gebracht met de kwaliteit van de betreffende woning. Gemeenten krijgen de opdracht zich tot 1 januari 2025 voor te breiden op de handhaving van de wet en kunnen na die tijd boetes opleggen.
Lees verder
arrow right