1 juli 2025

Vrachtwagenheffing vanaf 1 juli 2026: wat je moet weten

Voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat Madlener bracht op 3 juni 2025 de Tweede Kamer op de hoogte van de voortgang rond de invoering van de vrachtwagenheffing. Het traject verloopt volgens planning en het doel is om de heffing op 1 juli 2026 in te laten gaan.

Heffing per kilometer

Het doel van de vrachtwagenheffing is dat voor binnen- en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kilo een heffing per verreden kilometer betaald moet worden. Het tarief wordt gedifferentieerd naar CO2-uitstoot van de vrachtwagen. Het Eurovignet verdwijnt per 1 juli 2026 en ook de MRB, ofwel wegenbelasting, wordt voor deze vrachtauto’s tot het Europese een minimumtarief verlaagd. Een ander doel van de heffing is de innovering en verduurzaming van het vrachtverkeer.

Let op!

Vanaf 1 juli 2026 vervalt de wet belasting zware motorrijtuigen (bzm) en heb je in Nederland geen eurovignet meer nodig. In Luxemburg en Zweden blijft het eurovignet nog wel verplicht voor vrachtauto’s.

Tip!

Heb je een eurovignet gekocht dat nog geldig is na 30 juni 2026 en maak je alleen in Nederland gebruik van de snelweg? Dan kun je bzm terugvragen met het formulier Verzoek teruggaaf bzm.

Toldienstaanbieders

Toldienstaanbieders worden straks verantwoordelijk voor de inning van de heffing en de afdracht aan de overheid. Dit betekent onder meer dat toldienstaanbieders vóór genoemde datum bij alle vrachtwagens waarvoor dit gewenst wordt boordapparatuur moeten inbouwen ter registratie van de vrachtwagenheffing. De registratie geschiedt via portalen die boven het wegennet worden geïnstalleerd. Ook zullen de toldienstaanbieders de transporteur van een contract moeten voorzien. De minister meldt dat men daarvoor ook bij aanbieders terecht kan die de heffing tevens in andere landen van de EU afhandelen (een EETS-aanbieder).

Opbrengst deels voor subsidies

De opbrengst van de heffing zal deels besteed worden aan elektrificatie van het vrachtvervoer. Onder meer de subsidies AanZET en SPriLa zullen ermee worden gefinancierd.

Sluipverkeer

De heffing zal na invoering worden gemonitord. Zo zal worden bijgehouden of en in welke mate vrachtwagens de heffing zullen ontgaan door uit te wijken naar wegen waarvoor de heffing niet geldt. Afhankelijk van de gemeten resultaten kunnen dan aanvullende maatregelen genomen worden.

Inzicht in uitstoot

Vanaf dit najaar kunnen transportondernemers zich aanmelden voor de regeling “CO2 meten en verbeteren”. Transportondernemers krijgen dan een adviseur toegewezen die helpt om de kwaliteit van data over de CO2-uitstoot, gereden kilometers en de beladingsgraad van hun vrachtwagenpark te verbeteren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Start doelsturing in 8e Actieprogramma
De minister en de sector streven ernaar om op termijn over te stappen naar een systeem dat is gebaseerd op doelsturing. Het is de bedoeling dat in het 8e AP de eerste stappen worden gezet voor doelsturing op het gebied van de waterkwaliteit.
Lees verder
arrow right
Deadline subsidie praktijkleren: 17 september 2025
Tot 17 september 2025, 17.00 uur, kun je een subsidieaanvraag praktijkleren indienen voor het studiejaar 2024/2025. Deze subsidie ondersteunt werkgevers bij de kosten voor loon of begeleiding van een leerling, student, promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio).
Lees verder
arrow right
Agro: Aankondiging maatregelen 8e Actieprogramma
Onlangs zijn de belangrijkste uitgangspunten van het 8e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (8e AP) bekendgemaakt. Dit programma vormt de basis voor de mestregels die gelden in de periode 2026 tot en met 2029 en is daarmee ook voor jou van belang.
Lees verder
arrow right