13 februari 2020
Het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten dat de vrijstelling voor bedrijfsvermogen in de erf- en schenkbelasting geldt totdat de aanslag definitief vaststaat.
De bovenstaande vrijstelling staat bekend als de BOR of BOF (bedrijfsopvolgingsregeling of bedrijfsopvolgingsfaciliteit). Volgens de regeling kan bij schenking of vererving van een onderneming geprofiteerd worden van een forse vrijstelling.
De vrijstelling bedraagt dit jaar 100% tot een bedrag van € 1.102.209. Boven deze grens is over het meerdere nog 83% vrijgesteld.
De vrijstelling kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat de erfgenaam of bedrijfsopvolger de onderneming minstens vijf jaar moet voortzetten.
Als men van de vrijstelling gebruik wil maken, moet dit schriftelijk worden verzocht. Dit verzoek moet gelijktijdig met de aangifte erfbelasting worden gedaan.
In bovengenoemde rechtszaak was niet op tijd aangifte erfbelasting gedaan. Daarop volgde een ambtshalve aanslag. In beroep deed de verkrijger een beroep op de vrijstelling, maar de rechter vond dat hij hiermee te laat was.
In hoger beroep is het hof echter van mening dat de vrijstelling kan worden geclaimd totdat de aanslag definitief vaststaat. Omdat hiervan geen sprake is, kon de bedrijfsopvolger nog steeds een beroep doen op de vrijstelling. Deze wordt echter niet verleend, omdat de verkrijger niet kan aantonen aan alle voorwaarden te voldoen.
Wil je meer weten over de vrijstelling bij bedrijfsopvolging? Wij adviseren je graag.