9 april 2024

Wat als de belastinginspecteur niet reageert op bezwaar?

Indien je het niet eens bent met de belastinginspecteur, kun je bezwaar maken tegen zijn beslissing. Je zaak wordt herzien en je hoort dan of je bezwaar wordt aanvaard. Maar wat als de inspecteur niet reageert op je bezwaar?

Ingebrekestelling

Als je tegen een beslissing van de inspecteur in bezwaar wilt gaan, moet dit binnen zes weken. Heb je dit netjes gedaan en is de zes-weken-termijn voorbij, dan moet ook de inspecteur hierna binnen zes weken beslissen op jouw bezwaar. Deze termijn kan in beginsel met zes weken verlengd worden. Heb je dan nog geen beslissing ontvangen, dan dien je de inspecteur te laten weten dat je alsnog binnen twee weken antwoord wilt hebben. Je stelt daarmee de inspecteur in gebreke. Ontvang je binnen deze twee weken nog geen beslissing, dan kun je in beroep bij de rechter.

Dwangsom

Als je de inspecteur in gebreke stelt, kun je tevens direct een dwangsom te eisen. Een formulier om de inspecteur in gebreke te stellen én een dwangsom te eisen, tref je aan op de site van de Belastingdienst.

Omvang dwangsom

Blijft de inspecteur nalatig, dan kan een dwangsom behoorlijk oplopen. Als de inspecteur namelijk na twee weken nog steeds niet beslist heeft, bedraagt de dwangsom de eerste 14 dagen € 23 per dag, de daarop volgende 14 dagen € 35 per dag en de daarop volgende 14 dagen € 45 per dag. Een dwangsom kan dus oplopen tot maximaal 14 x € 23 + 14 x € 35 + 14 x € 45 = € 1.442.

Nog steeds geen beslissing, wat nu?

Blijft ondanks de dwangsom een beslissing uit, dan kun je dus in beroep. De rechter kan dan een beslissing nemen, maar het kan ook anders. Dat zagen we onlangs voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant, die het balletje weer bij de belastinginspecteur neerlegde. De rechtbank oordeelde hier dat de inspecteur na uitspraak alsnog binnen twee weken op het bezwaar moest beslissen. Als dit uitbleef zou een dwangsom verschuldigd zijn van € 100 per dag, met een maximum van € 15.000.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Jeannette Cassee

Jeannette Cassee

Casemanager verzuim en inkomen

Tineke Zandbergen

Tineke Zandbergen

Assistent-accountant

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Pensioen- en inkomensadviseur buitendienst
Ben jij een zelfstandige en klantvriendelijke adviseur die gedreven is om te motiveren en op de hoogte te blijven van vaktechnische ontwikkelingen? Dan hebben wij de ideale vacature voor jou!
Lees verder
arrow right