16 juni 2023

Wat zijn de voorwaarden bij giftenaftrek bij vrijwilligerswerk?

Als vrijwilliger is het mogelijk om giften in aftrek te brengen in je aangifte inkomstenbelasting als er sprake is van vrijwilligerswerk. Echter, er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden om hiervoor in aanmerking te komen. Ontdek wat deze voorwaarden zijn en hoe je kunt profiteren van deze regeling.

Vrijwilligersvergoeding

Je moet allereerst door een regeling van de instelling recht hebben op een vrijwilligersvergoeding en daar vrijwillig van afzien. Een echtpaar dat bij Hof Den Haag aanspraak wilde maken op giftenaftrek voldeed niet aan die voorwaarde. Hof Den Haag was van oordeel dat het echtpaar geen aanspraak kon maken op een vergoeding. Het echtpaar kon daar dan ook niet vrijwillig van afzien. De Hoge Raad liet het oordeel van Hof Den Haag in stand.

Let op!

De instelling waar jij het vrijwilligerswerk verricht, moet dus een regeling hebben waardoor je recht hebt op een vrijwilligersvergoeding. Daarnaast moet de instelling echter ook bereid én financieel in staat zijn om de vergoeding daadwerkelijk te betalen. Is dat niet het geval, dan kunt je de vergoeding niet als gift in aftrek brengen.

Verklaring

De instelling waarvoor jij het vrijwilligerswerk verricht, moet verder een anbi zijn. Daarnaast moet de instelling jou een vrijwilligersverklaring geven.

Tip!

Op de website van de Belastingdienst vind je zo’n vrijwilligersverklaring. Met deze verklaring verklaart de instelling onder meer dat jij vrijwilligerswerk hebt verricht, daarvoor recht hebt op een vergoeding en dat jij afziet van die vergoeding.

Kosten

Als je kosten maakt voor jouw vrijwilligerswerk, dan kunt je die kosten als gift in aftrek brengen als je deze kosten niet vergoed kan krijgen of vrijwillig van zo’n vergoeding afziet. Het moet dan wel gaan om kosten die volgens maatschappelijke opvattingen vergoed behoren te worden (denk aan reiskosten, portokosten, kosten papier et cetera).

Let op!

Als je ook afziet van de vrijwilligersvergoeding en deze als gift opvoert, komen de kosten alleen voor aftrek in aanmerking als deze hoger zijn dan de vrijwilligersvergoeding.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding in 2023
Per 1 januari 2023 gaat de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding omhoog van € 1.800 naar € 1.900 per jaar.
Lees verder
arrow right
Verenigingen en Stichtingen 2022
Ben je bestuurder van een vereniging of stichting? Zorg dat je op de hoogte bent van alle actualiteiten. Zo kun je tijdig inspelen op veranderingen en hiermee jouw voordeel doen.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right