01 april 2020

Wel of niet het loon doorbetalen vanwege corona?

De vraag wanneer er wel of niet loon moet worden doorbetaalt vanwege het coronavirus komt bij werkgevers veel naar voren. Wij begrijpen dat je hier vragen over hebt. Wat moet je doen als je werknemer niet op het werk verschijnt door het coronavirus, terwijl je dit wel verlangt? Moet je dan het loon doorbetalen en hoe ga je hiermee om?

Niet op het werk verschijnen door ziekte

Een werknemer die als gevolg van corona ziek is, heeft gewoon recht op loon bij ziekte. De werknemer zal zich bij je ziek moeten melden. Ook zal hij de bij je geldende voorschriften in acht moeten nemen. De hoogte van de loondoorbetaling is afhankelijk van wat er hierover tussen partijen is afgesproken, maar bedraagt in ieder geval 70% van het (maximum)dagloon. Gedurende het eerste ziektejaar geldt dat de werknemer in ieder geval recht heeft op 100% van het wettelijk minimumloon.

Loon doorbetalen tijdens quarantaine?

Wanneer een werknemer in quarantaine zit en ziek is, heeft hij uiteraard recht op loondoorbetaling. Dit is ook het geval als de overheid quarantaine oplegt, terwijl de werknemer (nog) geen symptomen vertoont. Dit geldt ook voor een werknemer die op vakantie is en in het vakantieland in quarantaine moet blijven. De situatie is wel anders als de werknemer zelf risico's heeft genomen betreffende de vakantie. Denk aan de situatie dat hij ondanks een negatief reisadvies is afgereisd en vervolgens bij thuiskomst ziek blijkt te zijn of in quarantaine moet.

Niet op het werk verschijnen, zonder ziekte

De situatie kan zich ook voordoen dat een werknemer niet naar het werk wil komen uit angst besmet te raken. In die situatie is het van belang dat je kijkt of de werknemer thuis kan werken. Lukt dat niet dan ben je als werkgever gehouden de werknemer een veilige werkplek te bieden en je daarbij te houden aan de voorschriften zoals deze door de overheid zijn gesteld. Kun je dit niet, dan heeft de werknemer toch recht op loon. Er bestaat alleen geen recht op loon als het niet werken voor risico van jou komt. Dit kan aan de orde zijn als je wel een veilige werkplek kunt en wilt bieden, maar de werknemer daar aan het werk weigert te gaan. In dat geval is het dan wel van belang in dat je de werknemer waarschuwt dat zijn gedrag gevolgen kan hebben voor de loonbetaling.

Tip!

Zoals altijd geldt ook hier dat het van belang is met elkaar in gesprek te gaan om te kijken welke oplossingen er zijn. Wellicht kan de angst van de werknemer worden weggenomen. Een andere optie is om met de werknemer te overleggen om vakantie op te nemen.

Onvoldoende werk

Als je onvoldoende werk hebt en je stuurt de werknemer naar huis, dan ben je wel verplicht het loon te betalen. Je kunt dan een beroep doen op de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).

Heb je vragen over het doorbetalen van loon ten tijde van het coronavirus? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Uitzendregeling: wie mag er in je woning wonen?
Als je tijdelijk niet in je eigen woning woont, blijft de aftrek van hypotheekrente behouden mits je gebruik maakt van de uitzendregeling. Voor deze regeling was tot nu toe een goedkeuring buiten de wet om vereist. Deze goedkeuring wordt nu echter wettelijk vastgelegd, en er vindt tevens een uitbreiding van de goedkeuring plaats.
Lees verder
arrow right
Integratie Zuurbier Voulon Accountants en Omnyacc Schagen
Goed nieuws! Vanaf heden bundelen Zuurbier Voulon Accountants uit Schagen en Omnyacc hun krachten.
Lees verder
arrow right
Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Nieuwe wet pakt ongelijke verdelingen bij huwelijkse voorwaarden fiscaal aan
Het kabinet wil een eind maken aan constructies waarbij partners in het zicht van overlijden of echtscheiding fiscaal voordeel behalen door een ongelijke verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of via een aangepast verrekenbeding. Een wetswijziging ligt ter consultatie en zal deel uitmaken van het Belastingplan 2026.
Lees verder
arrow right