30 maart 2021

Werknemers en auto van de zaak 

Tegenwoordig wordt de auto van de zaak door werknemers ook gebruikt voor een eigen, veelal parttime, bedrijf. Kunnen deze kilometers dan als privégebruik of zakelijk gebruik gezien worden? En hoe moet hier rekening mee gehouden worden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?

Gebruik voor eigen bedrijf is privé

Het gebruik van de auto voor het eigen bedrijf van de werknemer wordt als privégebruik aangemerkt. Dit is in het verleden door de staatssecretaris van Financiën beslist. Hoewel het betreffende besluit inmiddels is vervallen, geldt dit deel van de inhoud nog onverkort, zo bevestigde de Belastingdienst nog onlangs.

Evenredig deel bijtelling

Voor het bepalen van de winst van het bedrijf van de werknemer kan daarom in die gevallen een evenredig deel van de bijtelling vanwege privégebruik ten laste van de winst worden gebracht.

Voorbeeld: werknemer Jansen heeft een auto van de zaak van € 50.000 met 22% bijtelling, ofwel € 11.000. Jansen rijdt met de auto € 3.000 km privé en daarnaast € 3.000 km voor zijn eigen bedrijf. Dit betekent dat Jansen de helft van de bijtelling ofwel € 5.500 ten laste van zijn winst kan opvoeren.

Let op!

Als met de auto veel kilometers worden gereden voor het eigen bedrijf van Jansen, kan er sprake zijn van excessief privégebruik en kan de inspecteur de bijtelling hoger vaststellen dan 22%.

Kilometervergoeding niet van toepassing

Het bovenstaande betekent dat de forfaitaire aftrek van € 0,19 per kilometer niet van toepassing is. De auto behoort namelijk niet tot het privévermogen van de werknemer.

Let op!

Het gebruik van de auto voor het bedrijf van de werknemer zal deze desgevraagd aan moeten kunnen tonen. Het is daarom zaak deze kilometers te registreren.

Tot slot

Heb je vragen over de aftrek van kosten van een ter beschikking gestelde auto? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto en fiscus 2021
Fiscaal vriendelijk rijden wordt steeds lastiger, nu de laatste jaren de autobelastingen zijn aangescherpt. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel vind je alle mogelijkheden op een rij.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor de automobilist
De eindejaarstips voor automobilisten lees je in dit artikel. Van milieu-investeringsaftrek, tips voor het kopen van een elektrische auto tot verval lage bijtelling en meer.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right