Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 maart 2021

Werknemers en auto van de zaak 

Tegenwoordig wordt de auto van de zaak door werknemers ook gebruikt voor een eigen, veelal parttime, bedrijf. Kunnen deze kilometers dan als privégebruik of zakelijk gebruik gezien worden? En hoe moet hier rekening mee gehouden worden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?

Gebruik voor eigen bedrijf is privé

Het gebruik van de auto voor het eigen bedrijf van de werknemer wordt als privégebruik aangemerkt. Dit is in het verleden door de staatssecretaris van Financiën beslist. Hoewel het betreffende besluit inmiddels is vervallen, geldt dit deel van de inhoud nog onverkort, zo bevestigde de Belastingdienst nog onlangs.

Evenredig deel bijtelling

Voor het bepalen van de winst van het bedrijf van de werknemer kan daarom in die gevallen een evenredig deel van de bijtelling vanwege privégebruik ten laste van de winst worden gebracht.

Voorbeeld: werknemer Jansen heeft een auto van de zaak van € 50.000 met 22% bijtelling, ofwel € 11.000. Jansen rijdt met de auto € 3.000 km privé en daarnaast € 3.000 km voor zijn eigen bedrijf. Dit betekent dat Jansen de helft van de bijtelling ofwel € 5.500 ten laste van zijn winst kan opvoeren.

Let op!

Als met de auto veel kilometers worden gereden voor het eigen bedrijf van Jansen, kan er sprake zijn van excessief privégebruik en kan de inspecteur de bijtelling hoger vaststellen dan 22%.

Kilometervergoeding niet van toepassing

Het bovenstaande betekent dat de forfaitaire aftrek van € 0,19 per kilometer niet van toepassing is. De auto behoort namelijk niet tot het privévermogen van de werknemer.

Let op!

Het gebruik van de auto voor het bedrijf van de werknemer zal deze desgevraagd aan moeten kunnen tonen. Het is daarom zaak deze kilometers te registreren.

Tot slot

Heb je vragen over de aftrek van kosten van een ter beschikking gestelde auto? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto en fiscus 2021

Auto en fiscus 2021

25-01-2021

Fiscaal vriendelijk rijden wordt steeds lastiger, nu de laatste jaren de autobelastingen zijn aangescherpt. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel vind je alle mogelijkheden op een rij.
Eindejaarstips voor de automobilist

Eindejaarstips voor de automobilist

05-11-2020

De eindejaarstips voor automobilisten lees je in dit artikel. Van milieu-investeringsaftrek, tips voor het kopen van een elektrische auto tot verval lage bijtelling en meer.
Leasing auto

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Internationaal fiscaal advies

Internationaal fiscaal advies

Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Dashboarding: tijdig bijsturen

Dashboarding: tijdig bijsturen

Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Tegemoetkoming loonkosten? Controleer voorlopige berekening

Tegemoetkoming loonkosten? Controleer voorlopige berekening

06-04-2021

Had je als werkgever in 2020 recht op het lage-inkomensvoordeel (LIV), het jeugd lage-inkomensvoordeel of het loonkostenvoordeel (LKV)? Dan heb je van het UWV een voorlopige berekening ontvangen. Zorg dat je de berekening nakijkt. Staan er fouten in? Wijzig deze uiterlijk 1 mei.