23 november 2020

Wetsvoorstel bescherming online kopers

Staatssecretaris Keijer heeft een conceptwetsvoorstel gepubliceerd om consumenten die online kopen beter te kunnen beschermen. In dit wetsvoorstel worden regels gemoderniseerd kan er beter worden gehandhaafd. Het plan wordt binnenkort voorgelegd aan betrokken partijen.

Vier belangrijke regels

In het voorstel staat dat consumenten dezelfde bescherming moeten krijgen als in een fysieke winkel. De vier belangrijkste regels zijn:

  1. Webwinkels mogen geen valse consumentenbeoordelingen (laten) plaatsen. Reviews moeten vooraf op echtheid zijn gecontroleerd en de online aanbieders moet aangeven hoe zij deze controle doen.
  2. Wanneer een consument online een product zoekt, dan moet het duidelijk zijn of bepaalde producten hooggeplaatst staan omdat er door dat merk een advertentie is ingekocht, of doordat mensen al eerder naar zulke producten hebben gezocht.
  3. Webwinkels die samenwerken met derde partijen, moeten op hun website vermelden welke partij verantwoordelijk is bij het retourneren van gekochte spullen.
  4. Consumenten krijgen meer rechten bij het gebruik maken van ‘gratis’ digitale diensten waarvoor zij hun persoonlijke gegevens moeten verstrekken, zoals sociale media. Aanbieders moeten hierover meer informatie geven en consumenten krijgen het recht om binnen veertien dagen de overeenkomst te ontbinden. De aanbieder moet de verwerking hiervan stoppen en verwijderen.

Europees

Dezelfde regels moeten tegelijkertijd in de hele EU worden ingevoerd, zodat consumenten ook eenvoudig over de grens hun online aankopen kunnen doen.

Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Accountantscontrole
Accountantscontrole: de stok achter de deur om processen flink onder de loep te nemen. Met ons advies verbeter je daadwerkelijk. Maak van de nood een deugd.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 4 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right