15 mei 2024

Wijziging fijnstoftoeslag mrb

De Belastingdienst gaat de inning van fijnstoftoeslag in de motorrijtuigenbelasting (mrb) veranderen. Zowel voor personen- als bestelauto’s. Hierdoor kan de mrb iets meer gaan kosten.

Fijnstoftoeslag

De fijnstoftoeslag bestaat sinds 2020 als onderdeel van de mrb voor personen- en bestelauto’s op diesel. De fijnstoftoeslag geldt voor de voertuigen die voor de meeste vervuiling zorgen vanwege de uitstoot van fijnstof.

Hoeveel fijnstoftoeslag?

Hoeveel fijnstoftoeslag je moet betalen, is afhankelijk van het soort voertuig en van het gewicht van het voertuig. Voor een personenauto op diesel van bijvoorbeeld 1.000 kilo bedraagt de fijnstoftoeslag nu €45,81 per kwartaal. Voor een personenauto van 2.000 kilo is dit € 107,54 per kwartaal. Een bestelauto voor ondernemers van 1.000 kilo kent een tarief van € 14,48 per kwartaal, bij een gewicht van 2.000 is dit € 27,59.

Inning ineens

De fijnstoftoeslag wordt nu nog apart van de mrb geïnd. In de loop van dit jaar wordt het bedrag aan fijnstoftoeslag samen met de verschuldigde mrb geïnd. Je krijgt voortaan dus nog maar één rekening. Door afronding kan dit betekenen dat de rekening iets hoger uitvalt. Nu worden beide bedragen namelijk nog naar beneden afgerond op hele euro’s, maar als het bedrag ineens wordt geïnd wordt het totale bedrag afgerond op hele euro’s.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Kinderopvangtoeslag mogelijk hoger in 2025
Het kabinet overweegt om vanaf 2025 een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag voor bepaalde inkomens door te voeren. Deze aanpassing komt bovenop de reguliere indexatie van de toeslag om inflatie tegen te gaan. Het definitieve voorstel dient nog goedgekeurd te worden door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.
Lees verder
arrow right
Btw-ondernemer bij verkoop bouwkavel?
Een rechter heeft geoordeeld dat een particulier btw moet afdragen aan de Belastingdienst voor de verkoop van twee bouwkavels. De rechter beschouwde deze particulier namelijk als een btw-ondernemer.
Lees verder
arrow right
Subsidiecontrole
Het doel van een subsidiecontrole is aantonen dat het subsidiebedrag rechtmatig wordt besteed. Wij kunnen de subsidiecontrole voor je uitvoeren tegen een transparant tarief.
Lees verder
arrow right
Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right