Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

10 januari 2023

Willekeurige afschrijving in 2023

Een van de ondersteunende maatregelen van het kabinet voor het mkb voor de jaren 2023 t/m 2027 betreft de mogelijkheid om in 2023 willekeurig af te schrijven op bepaalde bedrijfsmiddelen.

Welke bedrijfsmiddelen?

Je kunt willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen waarvoor je:

  • de verplichting voor de aanschaf van deze bedrijfsmiddelen in 2023 aangaat, of
  • de voortbrengingskosten in 2023 maakt.

Je kunt alleen willekeurig afschrijven op bedrijfsmiddelen die niet eerder al in gebruik zijn genomen. Bovendien moet het bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2026 in gebruik worden genomen.

Let op!

De regeling voor de willekeurige afschrijving geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting als in de vennootschapsbelasting.

Maximaal 50% in 2023 afschrijven

Als voldaan is aan de voorwaarden, mag je tot maximaal 50% van de aanschaffings- of voortbrengingskosten ineens afschrijven in 2023. Het restant moet je in de jaren ná 2023 normaal afschrijven.

Uitgesloten bedrijfsmiddelen

Bepaalde bedrijfsmiddelen zijn uitgesloten van de regeling. Op onder meer de volgende bedrijfsmiddelen kun je daarom niet willekeurig afschrijven:

  • gebouwen
  • schepen en vliegtuigen
  • bromfietsen en motorrijwielen
  • personenauto's
  • immateriële activa
  • dieren

Let op!

Personenauto's die bestemd zijn voor het beroepsvervoer over de weg én personenauto's met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer (onder meer elektrische personenauto’s) zijn niet uitgesloten van de regeling. Op deze auto’s kun je dus wel willekeurig afschrijven als je aan de voorwaarden voldoet.

Geen willekeurige afschrijving

Op bedrijfsmiddelen die bestemd zijn om hoofdzakelijk ter beschikking te worden gesteld aan derden kun je ook niet willekeurig afschrijven. Dit betreft bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen die je verhuurt aan een ander. Verhuur je deze bedrijfsmiddelen echter voor korte duur aan telkens andere huurders? Dan kun je hier wel willekeurig op afschrijven als je aan de voorwaarden voldoet.

Let op!

Als door een andere regeling al willekeurig afschrijft op een bedrijfsmiddel, kun je geen gebruikmaken van de regeling voor willekeurige afschrijving die voor 2023 geldt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aanpassingen huurtoeslag 2024

Aanpassingen huurtoeslag 2024

10-03-2023

Het kabinet gaat de huurtoeslag per 2024 aanpassen. Het eerdere voorstel om de werkelijke huur te schrappen als uitgangspunt voor de toeslag, is van de baan. In het nieuwe aangepaste voorstel wordt de leeftijdsgrens verlaagd en het maximum aan te betalen huur losgelaten.
Erwin Bremer

Erwin Bremer

Relatiebeheerder

Verruiming forfait zonnepanelen

Verruiming forfait zonnepanelen

07-03-2023

Wek je energie op met jouw zonnepanelen en lever je deze deels terug aan jouw energiemaatschappij? Dan moet je hierover btw betalen. Dit kan worden berekend via een forfait. De toepassing van dit forfait wordt per direct uitgebreid. Ook mogen ondernemers vanaf nu van het forfait gebruikmaken voor hun privéwoning.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën.