18 februari 2025

Zakelijke en privé-uitgaven strikt gescheiden houden voorkomt fiscale risico’s

Als ondernemer of dga lopen zakelijke en privé-uitgaven soms door elkaar, maar het is cruciaal om deze strikt te scheiden. Gebeurt dit niet, dan kunnen fiscale gevolgen zoals naheffingen en boetes het gevolg zijn.

Kantoor naast woning dga

In een zaak bij rechtbank Zeeland-West-Brabant handelde het om een bv die met een kantoor gevestigd was naast de woning van de dga. De dga had een hovenier opdracht gegeven de tuin aan te leggen, alsmede parkeerplaatsen inclusief bestrating. De werkzaamheden hadden zowel betrekking op de kantoorruimte als op de woning.

Zakelijk en privé gebruikt

Bij een boekencontrole bleek dat twee van de zes facturen op naam van de bv waren gezet voor in totaal ruim € 5.600. Volgens de inspecteur was echter voor een bedrag van € 2.698 ten onrechte de btw verrekend, aangezien het voor dit deel om privéuitgaven van de dga handelde. Dit leverde een naheffing met boete op, waarna de zaak voor de rechter kwam.

Bedrijfsmatig gebruikt?

Voor de rechtbank stond de vraag centraal of de geleverde diensten van de hovenier zakelijk werden gebruikt en of de bv als afnemer van deze diensten kon worden aangemerkt. Volgens de rechtbank was dit niet het geval. Zo was de offerte gericht aan en ondertekend door de dga. Bovendien bleken zowel het kantoor als de woning eigendom te zijn van de dga. Dat twee van de zes facturen aan de bv waren gericht, maakte nog niet dat er een rechtsbetrekking tussen de hovenier en de bv bestond. Van belang was ook dat een deel van de diensten tevens privé werd gebruikt, zoals de aanleg van de parkeerplaatsen. Tenslotte speelde een rol dat een specificatie van de zakelijke en privéwerkzaamheden ontbrak en dat hierover tussen de dga en de bv ook geen afspraken waren gemaakt.

De rechtbank liet de naheffing inclusief boete dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wanneer mag je je beroepen op opgewekt vertrouwen bij belastingzaken?
In het belastingrecht gelden niet alleen wetten, maar ook ongeschreven rechtsbeginselen zoals het vertrouwensbeginsel. Dit principe houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden mag vertrouwen op toezeggingen van de Belastingdienst. Maar wanneer is er écht sprake van opgewekt vertrouwen? Een recente zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt helderheid.
Lees verder
arrow right
Gebruik handelarenkenteken niet zonder risico’s
Als ondernemer in de autobranche kunt u tijdelijk de weg op met een handelarenkenteken. Handig voor bijvoorbeeld proefritten, maar het gebruik ervan brengt duidelijke verplichtingen met zich mee. Wanneer deze regels niet nauwkeurig worden nageleefd, kan dat financiële gevolgen hebben.
Lees verder
arrow right
Geen renteaftrek goedkeuring bij nieuwbouwdepot via lening van niet-financiële instelling
De goedkeuring voor nieuwbouwdepots is niet van toepassing als de financiering afkomstig is van een niet-financiële instelling. Dit kan ertoe leiden dat zowel de lening als het depotbedrag voorlopig in box 3 moeten worden aangegeven en renteaftrek nog niet mogelijk is.
Lees verder
arrow right