15 maart 2021

Agro: zonder vergunning intern salderen 

Maak je gebruik van de stofstofruimte die op je bedrijf ontstaat door intern salderen? Als je je bedrijf wilt ontwikkelen en met intern salderen kunt volstaan dan heb je geen natuurvergunning meer nodig.

Intern salderen

Met intern salderen kun je gebruik maken van stikstofruimte die op jouw bedrijf ontstaat. Bijvoorbeeld als je een bestaande stal emissiearm maakt of vervangt voor een emissiearme stal. De ontstane stikstofruimte kun je gebruiken voor nieuwe activiteiten, mits de totale stikstofdepositie niet toeneemt.

Geen natuurvergunning meer nodig

Voor intern salderen heb je geen natuurvergunning meer nodig. Om in de toekomst toch zekerheid te hebben t.a.v. jouw nieuwe activiteiten moet je zelf aan kunnen tonen dat jouw stikstofdepositie niet is toegenomen. Dit kun je doen door AERIUS-berekeningen van de oude en nieuwe situatie, waaruit geen toename van de stikstofdepositie blijkt, goed te bewaren.

Zekerheid middels ‘weigeringsbesluit’

Ook kun je ‘zekerheid’ krijgen als je toch een natuurvergunning aanvraagt en de provincie wijst deze aanvraag actief af. Met dit besluit heb je ‘op papier’ dat ook de provincie vindt dat je geen natuurvergunning nodig hebt. In bepaalde situaties kan de provincie hiervoor wel legeskosten vragen.

Heb je ontwikkelingsplannen? En wil je gebruik maken van intern salderen? Laat je dan goed informeren naar de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto: zakelijk of privé 2024?
Als ondernemer sta je voor de keuze om de auto zakelijk te gebruiken of privé te houden. Wat is de meest gunstige optie fiscaal gezien? Welke voordelen en nadelen heeft zakelijk rijden voor mij persoonlijk en welke wegen het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Pensioen werkgever
Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Jeannette Cassee

Jeannette Cassee

Casemanager verzuim en inkomen

Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right