15 maart 2021

Agro: zonder vergunning intern salderen 

Maak je gebruik van de stofstofruimte die op je bedrijf ontstaat door intern salderen? Als je je bedrijf wilt ontwikkelen en met intern salderen kunt volstaan dan heb je geen natuurvergunning meer nodig.

Intern salderen

Met intern salderen kun je gebruik maken van stikstofruimte die op jouw bedrijf ontstaat. Bijvoorbeeld als je een bestaande stal emissiearm maakt of vervangt voor een emissiearme stal. De ontstane stikstofruimte kun je gebruiken voor nieuwe activiteiten, mits de totale stikstofdepositie niet toeneemt.

Geen natuurvergunning meer nodig

Voor intern salderen heb je geen natuurvergunning meer nodig. Om in de toekomst toch zekerheid te hebben t.a.v. jouw nieuwe activiteiten moet je zelf aan kunnen tonen dat jouw stikstofdepositie niet is toegenomen. Dit kun je doen door AERIUS-berekeningen van de oude en nieuwe situatie, waaruit geen toename van de stikstofdepositie blijkt, goed te bewaren.

Zekerheid middels ‘weigeringsbesluit’

Ook kun je ‘zekerheid’ krijgen als je toch een natuurvergunning aanvraagt en de provincie wijst deze aanvraag actief af. Met dit besluit heb je ‘op papier’ dat ook de provincie vindt dat je geen natuurvergunning nodig hebt. In bepaalde situaties kan de provincie hiervoor wel legeskosten vragen.

Heb je ontwikkelingsplannen? En wil je gebruik maken van intern salderen? Laat je dan goed informeren naar de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2024: Zzp’er
Voor Zzp'ers meer informatie over het wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, handhaving schijnzelfstandigheid, verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid, vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds en het opgeven van betalingen aan natuurlijke personen bij de Belastingdienst.
Lees verder
arrow right
Jimme Schuit

Jimme Schuit

Assistent-accountant

Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Meedenken met de klant, ondersteuning bieden met tussentijdse financiële inzichten en relevante managementinformatie. Dat zijn enkele verantwoordelijkheden die jij draagt. Uiteraard samen met het team!
Lees verder
arrow right