15 maart 2021

Agro: zonder vergunning intern salderen 

Maak je gebruik van de stofstofruimte die op je bedrijf ontstaat door intern salderen? Als je je bedrijf wilt ontwikkelen en met intern salderen kunt volstaan dan heb je geen natuurvergunning meer nodig.

Intern salderen

Met intern salderen kun je gebruik maken van stikstofruimte die op jouw bedrijf ontstaat. Bijvoorbeeld als je een bestaande stal emissiearm maakt of vervangt voor een emissiearme stal. De ontstane stikstofruimte kun je gebruiken voor nieuwe activiteiten, mits de totale stikstofdepositie niet toeneemt.

Geen natuurvergunning meer nodig

Voor intern salderen heb je geen natuurvergunning meer nodig. Om in de toekomst toch zekerheid te hebben t.a.v. jouw nieuwe activiteiten moet je zelf aan kunnen tonen dat jouw stikstofdepositie niet is toegenomen. Dit kun je doen door AERIUS-berekeningen van de oude en nieuwe situatie, waaruit geen toename van de stikstofdepositie blijkt, goed te bewaren.

Zekerheid middels ‘weigeringsbesluit’

Ook kun je ‘zekerheid’ krijgen als je toch een natuurvergunning aanvraagt en de provincie wijst deze aanvraag actief af. Met dit besluit heb je ‘op papier’ dat ook de provincie vindt dat je geen natuurvergunning nodig hebt. In bepaalde situaties kan de provincie hiervoor wel legeskosten vragen.

Heb je ontwikkelingsplannen? En wil je gebruik maken van intern salderen? Laat je dan goed informeren naar de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op. 

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Marijke Uittenbogaard

Marijke Uittenbogaard

Salarisadviseur

Daan Dudink

Daan Dudink

Belastingadviseur

Integratie Gezond Ondernemen en Omnyacc Hoorn
Goed nieuws! Vanaf heden wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Gezond Ondernemen uit Wognum!
Lees verder
arrow right
Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right