6 september 2024

ZW-uitkeringen en arbeidskorting: wat betekent het voor uitzendkrachten?

Sinds 1 januari 2020 worden ZW-uitkeringen niet altijd meer beschouwd als arbeidsinkomen. Dit betekent ook dat ze niet altijd worden meegenomen bij het vaststellen van de arbeidskorting. Recent heeft de rechtbank Noord-Nederland een uitspraak gedaan over hoe dit precies zit in het geval van een uitzendkracht.

Alleen voor bestaande dienstbetrekkingen

Sinds 2020 tellen ZW-uitkeringen alleen nog mee als arbeidsinkomen als de dienstbetrekking nog niet is beëindigd. Is dit wel het geval, dan telt de ZW-uitkering niet meer mee als arbeidsinkomen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin iemand WW ontvangt en ziek wordt.

Uitzendkrachten met of zonder uitzendbeding

Voor uitzendkrachten is in verband met het bovenstaande van belang of er al dan niet een uitzendbeding is. Is dit beding niet van toepassing, dan blijft de dienstbetrekking gewoon bestaan. In dat geval moet de ZW-uitkering dus tot het arbeidsinkomen worden gerekend, met onder meer een hogere arbeidskorting als gevolg.

Eerst WW, dan ZW

In bovengenoemde zaak handelde het om een uitzendkracht die eerst een WW-uitkering ontving en daarna een ZW-uitkering. Volgens de inspecteur moest de ZW-uitkering dan ook niet als arbeidsinkomen worden aangemerkt.

Seizoensgebonden werk

In deze zaak lag dat echter anders. De uitzendkracht verrichtte seizoensgebonden werk en kreeg alleen betaald als hij werkte. Was er geen werk, dan kreeg hij niet betaald. Echter, de arbeidsovereenkomst liep wel gewoon door. De conclusie was dan ook dat in dit geval de ZW-uitkering wél tot het arbeidsinkomen moest worden gerekend. Belastingplichtige werd dan ook in het gelijk gesteld, waardoor de arbeidskorting hoger uitviel.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial 2024: Tarieven loonbelasting, premies en heffingskortingen
In deze update van de lonenspecial 2024 gaan we in op de wijzigingen in de tarieven van de loonbelasting. Het tarief van de eerste tariefschijf wordt iets verhoogd, van 36,93% naar 36,97%. Om de koopkracht te stimuleren en de inkomens te sturen, zijn ook de heffingskortingen aangepast. Deze komen in dit artikel aan bod. Als laatste gaan we in op de gedifferentieerde Awf-premie en het premiepercentage van de WGA, Ziektewet en de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Lees verder
arrow right
Loondoorbetaling bij zieke uitzendkrachten
Ben je als uitzendbureau gebonden aan een uitzendcao? Dan moet je vanaf 1 juli 2023 het loon van een zieke uitzendkracht doorbetalen tot de einddatum van het contract. Tot 1 juli moet het uitzendbureau het loon van een zieke uitzendkracht ook doorbetalen, tenzij de inlener expliciet schriftelijk een beroep doet op het overeengekomen uitzendbeding.
Lees verder
arrow right
Aandachtspunten verzuim
Aan welke wet- en regelgeving ben je gebonden bij verzuim als gevolg van ziekte? Er komt veel bij kijken. In dit nieuwsartikel vind je meer over wat je moet regelen, wanneer en door wie. Je kunt ook vragen hebben als: wat regel je zelf en wat besteed je uit? En hoe zit het met het salaris, uitkeringen en overige financiële zaken? Deze aspecten komen hier aan bod.
Lees verder
arrow right