13 augustus 2024

5 tips om je zomerpauze nuttig te besteden

Het is zomer! Veel bedrijven zijn met vakantie of opereren op halve kracht. Dit is misschien een uitstekende kans om te kijken wat er nog geregeld kan worden in deze rustige periode, voordat het weer druk wordt. Hier zijn vijf tips!

1. Schoon je administratie op

Als ondernemer dien je je administratie in beginsel zeven jaar te bewaren. Dat betekent dat je de administratie van vóór 2017 mag wegdoen. Voor akten en aankoopbewijzen inzake onroerend goed is de bewaartermijn tien jaar. Dit heeft onder meer te maken met de herzieningstermijn in de omzetbelasting voor onroerend goed. Je moet je gehele administratie ook tien jaar bewaren als je elektronische diensten, radio- en televisieomroepdiensten en telecommunicatiediensten levert.

2. Vraag nu subsidie aan voor elektrische (bedrijfs)auto

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) en de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) gaan per 2025 verdwijnen. Vraag daarom nog dit jaar deze subsidie aan als je van plan was een dergelijke auto aan te schaffen. De SEPP is weliswaar alleen beschikbaar voor particulieren, maar als je een auto niet als ondernemingsvermogen aanmerkt, kan ook van deze subsidie geprofiteerd worden. Let bij beide subsidies even goed op de voorwaarden!

3. Hoeveel vrije ruimte heb je nog?

Onder de werkkostenregeling mag je een aantal zaken belastingvrij aan je werknemers vergoeden of verstrekken door ze onder te brengen in de vrije ruimte. Die bedraagt in 2024 1,92% van je loonsom tot € 400.000 en 1,18% van het meerdere van je loonsom. Vergoed of verstrek je meer, dan betaal jij als werkgever 80% belasting over het meerdere. We zitten momenteel ongeveer op de helft van het jaar, dus ga eens na hoeveel vrije ruimte je nog ‘over hebt’. Je weet dan hoeveel je nog kunt uitgeven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, zonder dat je straks als werkgever belasting moet betalen.

4. Een nieuwe niet-elektrische bestelauto nodig?

Ben je van plan op korte termijn een nieuwe, niet-elektrische bestelauto aan te schaffen, doe dit zo mogelijk dan nog dit jaar. Vanaf 2025 komt de bpm-vrijstelling voor ondernemers voor niet-elektrische bestelauto’s namelijk te vervallen, wat betekent dat dergelijke auto’s (in principe) gemiddeld ruim € 11.000 duurder gaan worden. Omdat je vast niet de enige bent die deze extra uitgave wil voorkomen, is het verstandig niet tot het laatst met je aanschaf te wachten.

5. In loondienst of niet?

Besteed je bepaalde diensten uit aan derden, ga dan eens na of deze personen fiscaal wel zelfstandig zijn. Werk je met Modelovereenkomsten, check dan of er nog wordt gehandeld conform de voorwaarden. De Belastingdienst corrigeert momenteel alleen bij fraude, maar gaat vanaf 2025 ook in andere gevallen de wet strak handhaven. Blijkt er dan sprake te zijn van een dienstbetrekking terwijl er gehandeld wordt alsof je opdrachtnemer een zelfstandig ondernemer is, dan volgen er naheffingen met mogelijk een boete. Voorkom dit!

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Richard Zaagemans

Richard Zaagemans

Pensioen- en Inkomensadviseur

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Dave Rotgans

Dave Rotgans

Communicatiemedewerker

HR-detachering
Voor een kleine(re) onderneming geeft een eigen HRM-adviseur op de loonlijst hoge overheadkosten en als grote(re) ondernemer is het vaak lastig om een goede en ervaren HRM-adviseur aan te trekken en te behouden. Maar wij hebben goed nieuws! Detachering van onze ervaren HRM-adviseurs. Ons talent bij jou in huis.
Lees verder
arrow right
Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right
Automatische aanpassing van toeslagen bij wijzigingen
Iedereen die recht heeft op een toeslag, moet zelf wijzigingen doorgeven als er iets verandert dat invloed kan hebben op de hoogte van de toeslag. Omdat dit niet altijd voldoende gebeurt, start de Belastingdienst een proef waarbij toeslagen automatisch worden aangepast wanneer dat nodig is.
Lees verder
arrow right