28 mei 2021

Agro: controleer jouw nieuwe perceelsgrenzen

Nederland wil uiterlijk eind 2022 ‘alle’ percelen in de digitale kaart ‘Basisregistratie grootschalige topografie’ hebben. RVO is onlangs gestart met het vervolg van dit project. Mogelijk dat jij nu ook van RVO een uitnodiging voor de BGT-check ontvangt. Hiermee kun je jouw nieuwe perceelsgrenzen controleren.


Basisregistratie grootschalige topografie (BGT)

De BGT is een digitale kaart waarin naast percelen ook gebouwen, wegen, bermen, wateren en natuurterreinen e.d. zijn opgenomen. Binnen de BGT hanteren alle betrokken partijen dezelfde grenzen.

Wijzigingen perceelsgrenzen

RVO moet de perceelsgrenzen in BGT precies laten aansluiten op grenzen van o.a. bermen, wateren en/of gebouwen. In de praktijk betekent dit, dat diverse perceelsgrenzen (iets) kunnen wijzigen.

Invoering in stappen

Een groot aantal agrarische bedrijven heeft afgelopen jaar de BGT-check al uitgevoerd. Van een deel van deze bedrijven zijn de perceelsgrenzen inmiddels ‘definitief’. Alle overige bedrijven krijgen dit jaar of volgend jaar een uitnodiging voor de BGT-check.

Controle middels BGT-check

Je krijgt de mogelijkheid om de nieuwe perceelsgrenzen te controleren middels de BGT-check. Je kunt de check uitvoeren zodra je een uitnodiging van RVO hebt ontvangen. Je bent niet verplicht om de BGT-check uit te voeren. Het is wel verstandig om dit te doen, zodat je later wellicht minder discussie krijgt.

Daarna aanpassing definitief

Na de periode voor de BGT-check stelt RVO de perceelsgrenzen ‘definitief’ vast in de perceelregistratie. Hierbij wordt zo mogelijk rekening gehouden met jouw opmerkingen, als je die met de BGT-check hebt doorgegeven.

Bij een wijziging moet je de perceelsintekening in ‘mijn.percelen’ nog aan laten sluiten op de nieuwe grenzen. Dit kan pas nadat RVO de nieuwe grenzen definitief heeft opgenomen in de BGT.

Ontvang je van RVO een uitnodiging om de BGT-check uit te voeren? Maak hier dan gebruik van! Je krijgt immers de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen bij de voorgestelde perceelsgrenzen.

Let op!
De BGT-check kun je uitvoeren voor alle percelen die je met de Gecombineerde opgave hebt opgegeven. Dit geldt ook voor gehuurde percelen. Het is raadzaam om de controle van de gehuurde percelen uit te voeren in overleg met de verhuurder. Je kunt in het perceel ook een opmerking plaatsen dat je het perceel niet hebt gecontroleerd omdat je het perceel hebt gehuurd. Verhuur je grond? Overleg dan met je huurder!

Linda Vroling

Linda Vroling

Salaris- en personeelsadviseur

Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right
Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right
Bedrijfswaardering
Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Lees verder
arrow right