Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

25 augustus 2020

BVM is nieuwe rechtsvorm voor maatschappelijk actieve ondernemingen

Volgens het wetsvoorstel is BVM de nieuwe rechtsvorm voor ondernemers die zich richten op maatschappelijke doelen. De doelstellingen van ondernemingen moeten voornamelijk liggen op het gebied van energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

BVM

Ondernemers die zich met name richten op sociale doelen, krijgen volgens het wetsvoorstel een eigen rechtsvorm. Deze ondernemingen kunnen zich conform deze wet bij het Handelsregister inschrijven als BVM, waarbij de M staat voor maatschappelijk. De voornaamste doelstellingen van de onderneming moeten liggen op het gebied van energie, klimaat, zorg, onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie.

Onduidelijkheid wegnemen

De nieuwe wet moet onduidelijkheid wegnemen over de daadwerkelijke activiteiten van een bedrijf. Bedrijven kunnen nu claimen maatschappelijk bewust te ondernemen, zonder dat hierop controle wordt uitgeoefend. Dit gaat dan tot het verleden behoren.

Blokkades opruimen

Het kabinet wil ook aan maatschappelijk ondernemen verwante blokkades opruimen. Als voorbeeld wordt een onderneming genoemd die kleding fabriceert uit gerecycled materiaal. Over deze gerecyclede materialen is al btw betaald, terwijl dit bij verkoop van de kleding voor een tweede keer gebeurt.

Het is de bedoeling het wetsvoorstel nog vóór de volgende Kamerverkiezingen van maart 2021 voor advies bij de Raad van State in te dienen.

Heb je vragen over de nieuwe wet over maatschappelijk ondernemen en/of over de rechtsvorm BVM, neem dan gerust contact met ons op.

Conny de Haan-Vink

Assistent-accountant

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.

Beslagvrije voet naar 95%

04-09-2020

De beslagvrije voet gaat naar 95% van het bijstandsniveau, zo besliste de Centrale Raad van Beroep. Dit betekent dat bij misbruik van een uitkering het inkomen van de betrokkene door de boete niet mag dalen tot onder de 95% van het bijstandsniveau.