Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 juni 2022

Extra subsidie verminderen CO2 en hernieuwbare energie

Voor projecten die de CO2-uitstoot verminderen en voor projecten inzake hernieuwbare energie komt € 13 miljard subsidie beschikbaar. Je kunt dit aanvragen via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

Aanvraag start op 28 juni 2022

De aanvraag voor projecten waarbij per ton CO2 de laagste subsidie wordt verstrekt, start op 28 juni 2022 van dit jaar om 9.00 uur. Daarna volgen nog vier aanvraagrondes, waarbij de laatste sluit op 6 oktober 2022 om 17.00 uur.

Meer projecten

De subsidie is fors hoger dan voorgaande jaren. Daarom komen meer technieken en projecten voor de subsidie in aanmerking.

De SDE++-regeling staat sinds 2020 behalve voor hernieuwbare energieproductie ook open voor andere CO2-verminderende technieken. Dit jaar is voor een aantal nieuwe categorieën subsidie beschikbaar, zoals voor waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn.

Meer tijd

Aardwarmteprojecten krijgen dit keer langer de tijd om het project te realiseren na een subsidieaanvraag. Hierdoor sluit de SDE++-regeling beter aan bij aardwarmteprojecten die in Nederland worden ontwikkeld.

Hoeveel subsidie?

Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de hoeveelheid energie die je produceert of de hoeveelheid gereduceerde CO2-uitstoot. Ook de hoogte van de opbrengsten telt mee. Verder heeft de subsidie een maximale looptijd, die afhankelijk is van de technologie. Wanneer je gebruikmaakt van de SDE++, moet je daarom per beschikking jouw productie of verminderde CO2-uitstoot meten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salarisadviseur

Salarisadviseur

  • Hoorn
  • 28-40 uur
  • Relevante opleiding (bijv. PDL)
Gerrit van der Velde

Gerrit van der Velde

Relatiebeheerder

Olaf Ziengs

Olaf Ziengs

Assistent-accountant

Inkomens- en verzuimverzekering

Inkomens- en verzuimverzekering

Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.