Coronamaatregel
De aflossingsverplichtingen zijn tijdelijk versoepeld vanwege de coronacrisis. Kan jouw kind vanwege de coronacrisis tijdelijk de hypotheek niet betalen, dan mag je als geldverstrekker een betaalpauze geven. In die periode hoeft je kind geen (of minder) rente en aflossing te betalen voor zijn eigenwoningschuld. Je kunt een betaalpauze afspreken tot en met 30 juni 2021. Het kabinet heeft besloten dat de aftrek van jouw hypotheekrente door een betaalpauze onder voorwaarden niet verloren hoeft te gaan.
Voorwaarden:
- Je kind meldt zich in de periode 12 maart 2020 t/m 30 juni 2021 bij jou, of heeft zich in die periode gemeld, en je hebt een betaalpauze afgesproken van maximaal 12 maanden en deze schriftelijk bevestigd.
- De betaalpauze gaat uiterlijk in op 1 juli 2021.
- Je kind moet aantonen dat hij, als gevolg van de coronacrisis, een terugval in arbeidsinkomen heeft of verwacht van ten minste 20%. Deze terugval moet plaatsvinden over drie aaneengesloten kalendermaanden, waarbij deze periode aanvangt vanaf 1 maart 2020 t/m 1 juli 2021.
Om te bepalen of sprake is van een terugval vergelijk je je kind zijn arbeidsinkomen uit de hierboven gekozen periode met een kwart van zijn arbeidsinkomen in 2019. Of met zijn arbeidsinkomen in de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 maart 2020.
Let op!
Het is verstandig om voor de lening een zekerheidsrecht te bedingen. Niet alleen voor de terugbetaling, maar ook om het zakelijke karakter fiscaal te onderbouwen. Voor het vastleggen van een hypotheek moet je bij de notaris zijn.
Lening en schenking via een kasrondje
Je kunt je kind extra financieel steunen door bijvoorbeeld de eigenwoninglening aan te vullen met een ‘kasrondje’. In hetzelfde jaar dat het kind de rente aan je betaalt, schenk je een bedrag binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling (2021: € 6.604). Je kind profiteert bij een eigenwoninglening van de fiscale renteaftrek en van de vrijgestelde schenking, terwijl jij de rente onbelast ontvangt en (een deel van) de rente weer belastingvrij kunt teruggeven. De schenking en rentebetaling moeten overigens los van elkaar staan en niet met elkaar worden verrekend. Anders valt het fiscale voordeel weg.
Borgstelling
Indien jouw kind bij een bank niet op eigen kracht een (extra) lening kan krijgen, kun je als ouder borg staan. Dit kan voor de gehele lening, maar ook voor een deel. Hiermee bied je de bank extra zekerheid. Met een borgstelling voor een hypothecaire geldlening behoudt het kind recht op hypotheekrenteaftrek.
Risicodragende deelname
Tot slot nog een laatste tip: heeft jouw kind plannen om voor zichzelf te beginnen, dan is een geldlening wellicht een voor de hand liggende optie. Maar misschien is een risicodragende deelname van jou als financier in het startende bedrijf van je kind voor beiden interessant. Er zijn vele manieren om dit vorm te geven.
Tot slot
Heb je vragen over de mogelijkheden van schenken? Neem dan gerust contact met ons op.