10 juli 2020

Rentevergoeding bij te veel betaalde belasting

Volgens bepaalde richtlijnen krijg je rente vergoed als je te veel belasting hebt betaald. Het maakt geen verschil of dit je eigen fout is geweest. 

Afstandsverkopen

In de betreffende zaak ging het om een handel in afstandsverkopen. Deze verkopen, veelal online, nemen de laatste jaren sterk toe. De regels zijn echter nogal ingewikkeld als het verkopen over de grens betreft.

Te veel btw aangegeven

In de zaak voor de rechtbank had een handelaar in onderdelen voor klassieke motoren ten onrechte in Nederland btw afgedragen over de verkoop aan particulieren. Ook wanneer het particulieren in de EU betrof. Wanneer dergelijke verkopen boven een bepaald bedrag komen, in dit geval betrof het Finland met een drempelbedrag van € 35.000, moet in het betreffende EU-land btw worden afgedragen. De handelaar had dus in Finland btw moeten afdragen.

Btw terugbetaald

De ten onrechte afgedragen btw werd netjes door de Nederlandse Belastingdienst aan de handelaar terugbetaald. Hij kreeg echter geen rentevergoeding, omdat de man zelf schuld was aan de gemaakte fout.

Geen ‘eigen schuld, dikke bult’

De rechter ging hier echter niet in mee. Wanneer op grond van Europese regels te veel belasting is betaald, moet ook rente vergoed worden. Deze zogenaamde Irimierente, naar een eerdere uitspraak van het Europese Hof, volgt de rente van het betreffende EU-land en mag hieraan in ieder geval geen strengere regels stellen.

Verlofregelingen naar drie soorten verlof
De verscheidenheid aan verlofregelingen onder de Wet arbeid en zorg is uitgebreid. Het kabinet streeft ernaar deze diverse regelingen te consolideren tot drie categorieën: verlof voor zorg voor kinderen, verlof voor zorg voor naasten en verlof voor persoonlijke situaties.
Lees verder
arrow right
Ynte Koopal

Ynte Koopal

HRM-adviseur

Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Wanneer Dga-taks bij lening van bank?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die veel leent van zijn eigen bv, is sinds 2023 onderhevig aan belasting. Deze belasting wordt ook wel de dga-taks genoemd. Zelfs leningen die een dga afsluit bij een bank kunnen onder bepaalde omstandigheden onderhevig zijn aan deze dga-taks.
Lees verder
arrow right
Aftrekbaarheid van boetes en dwangsommen
Boetes en dwangsommen kunnen niet worden afgetrokken van de winst, inclusief de bijbehorende kosten. Om de onduidelijkheid hieromtrent in de praktijk aan te pakken, heeft de Belastingdienst verduidelijkingen gegeven over de beperkingen in aftrekbaarheid.
Lees verder
arrow right