Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 juni 2022

Verlenging borgstellingsregeling MKB

Wil je gebruik maken van de Borgstellingsregeling MKB-kredieten (BMKB-regeling)? Goed nieuws: de regeling is verlengd tot 1 juli 2023, omdat het een doelmatige en doeltreffende regeling is gebleken volgens de evaluatie.

Overheid staat borg

Via de BMKB-regeling staat de overheid borg voor een deel van een lening die een mkb-ondernemer afsluit bij een financiële instelling. Daardoor wordt eerder krediet verstrekt wanneer een ondernemer over onvoldoende onderpand beschikt.

Omvang borg

In de BMKB-regeling staat de overheid borg voor 90% van het borgstellingskrediet van maximaal € 1,5 miljoen. Het aandeel van het borgstellingskrediet in het totale krediet is afhankelijk van de bedrijfssoort.

Drie bedrijfssoorten

Er zijn drie bedrijfssoorten voor het borgstellingskrediet te onderscheiden. Voor starters is het aandeel borgstellingskrediet maximaal driekwart met een maximum van € 200.000. Voor innovatieve bedrijven is het aandeel tweederde, terwijl in reguliere gevallen het aandeel borgstellingskrediet de helft bedraagt. De kredietverstrekker moet dus zelf altijd een deel van het krediet verstrekken.

Tip!

Vanwege de coronacrisis is de omvang van het maximale borgstellingskrediet in de reguliere BMKB-regeling, dus de derde groep uit de vorige alinea, tijdelijk verhoogd. Het aandeel borgstellingskrediet bedraagt tot die tijd maximaal driekwart in plaats van de helft. Deze tijdelijke uitbreiding loopt tot 1 juli 2022.

Hefboomwerking

De BMKB-regeling heeft als belangrijk voordeel de grote hefboomwerking. De uitkering aan schades is namelijk vele malen lager dan het totaalbedrag waarvoor borg wordt gestaan. De BMKB heeft daarom een duidelijke meerwaarde boven een subsidie.

Provisie

Ondernemers die van de regeling gebruikmaken, betalen eenmalig een provisie. De provisie loopt op naarmate de looptijd van het krediet toeneemt en loopt uiteen van 3,9 tot 5,85%.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

BMKB-regeling verhoogd

BMKB-regeling verhoogd

17-03-2020

De omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB-regeling is vanwege het coronavirus verhoogd van 50% naar 75%. 
Bedrijfsfinanciering

Bedrijfsfinanciering

Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Recruitment en Employer Branding Specialist

Recruitment en Employer Branding Specialist

  • alle vestigingen 
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau
Junior Casemanager verzuim

Junior Casemanager verzuim

  • Hoorn
  • 28-40 uur
  • HRM-gerelateerde opleiding
Belinda Hemke

Belinda Hemke

Salarisadviseur

Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen