17 mei 2022

Wetsvoorstel waardeoverdracht en afkoop klein pensioen

Kleine pensioenen overdragen of afkopen? Het ingediende Wetsvoorstel aanpassing waardeoverdracht en afkoop klein pensioen heeft als doel de uitvoeringskosten van kleine pensioenen te verminderen. 


Waardeoverdracht

Pensioenuitvoerders krijgen door dit voorstel meer rechten op waardeoverdracht van kleine pensioenen. Waardeoverdracht betekent dat bij verandering van werkgever het pensioen meegenomen kan worden naar de nieuwe werkgever.

Let op!

Onder een klein pensioen verstaan we een pensioen met een uitkering tot € 520,35 (2022) bruto per jaar.

Verruiming

Kleine pensioenen die zijn ontstaan door het einde van een dienstverband kunnen nu al worden overgedragen en afgekocht. Het wetsvoorstel verruimt deze mogelijkheid voor kleine pensioenen die ontstaan door bijvoorbeeld collectieve beëindiging en voor kleine netto pensioenen.

Afkoop

Het wetsvoorstel maakt het voor pensioenuitvoerders ook in meer gevallen mogelijk om een klein pensioen af te kopen als waardeoverdracht niet mogelijk blijkt. Ook kleine netto pensioenen kunnen onder voorwaarden worden afgekocht.

Ook kleine netto lijfrentes

Volgens het wetsvoorstel kunnen ook kleine netto lijfrentes eerder worden afgekocht. In die gevallen is er geen revisierente verschuldigd. Deze faciliteit volgt uit de afspraken uit het zogenaamde pensioenakkoord.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wetsvoorstel met nieuwe pensioenregels naar de Tweede kamer
De nieuwe Pensioenwet is door het kabinet bij de Tweede Kamer ingediend. Deze wet zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2023 ingaan en heeft als doel het realiseren van een toekomstbestendiger pensioenstelsel.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right