6 mei 2021

Wijziging bijtelling meerdere auto's uitgesteld tot 2022

De bijtelling voor werknemers met meerdere auto's van de zaak zou gewijzigd worden met ingang van dit jaar. Deze wijziging is uitgesteld tot 2022.


Meerdere auto’s ter beschikking

Werknemers die de beschikking hebben over meerdere auto’s, moeten in beginsel voor iedere auto de bekende bijtelling toepassen.

Hoogste cataloguswaarde

Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een alleenstaande werknemer of wanneer men in het gezin van de werknemer maar over één rijbewijs beschikt. Staan meerdere auto’s ter beschikking en hoeft niet voor iedere auto de bijtelling te worden toegepast, dan moet men nu uitgaan van de auto of auto’s met de hoogste cataloguswaarde. Vanaf 2022 wordt dit dus anders.

Hoogste bijtelling

Vanaf 2022 dient men uit te gaan van de auto of auto’s met de hoogste bijtelling. Dat hoeft dus niet een auto te zijn met de hoogste cataloguswaarde. Bijvoorbeeld wanneer een auto elektrisch is en de andere niet.

Stel dat een werknemer de beschikking heeft over twee auto’s, een elektrische met een cataloguswaarde van € 50.000 en een niet-elektrische met een cataloguswaarde van € 40.000. Als de auto’s dit jaar voor het eerst op kenteken zijn gezet, bedraagt de bijtelling voor de elektrische auto € 40.000 x 12% + € 10.000 x 22% = € 4.800 + € 2.200 = € 7.000. Voor de niet-elektrische auto bedraagt de bijtelling € 40.000 x 22% = € 8.800. Dit jaar moet men dus nog uitgaan van € 7.000. De elektrische auto heeft immers de hoogste cataloguswaarde. Vanaf volgend jaar wordt de bijtelling € 8.800, de hoogste bijtelling van de twee.

Tot slot

Heb je vragen over de bijtelling van meerdere auto's? Onze specialisten staan voor je klaar.

Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Corina Lakeman

Corina Lakeman

Administratief medewerker

Benno Kooijman

Benno Kooijman

Assistent-accountant

Belastingdienst en verlof: impact op reiskostenvergoedingen
Onder bepaalde voorwaarden kan een onbelaste vergoeding worden verstrekt voor reiskosten naar het werk en kosten voor thuiswerken. Het is onder andere belangrijk of er 'in de regel' naar het werk gereisd wordt of thuis wordt gewerkt. Wanneer heeft ouderschapsverlof na geboorteverlof invloed op de mogelijkheid om deze vergoedingen door te blijven betalen?
Lees verder
arrow right
Esmee van der Ham

Esmee van der Ham

Assistent-accountant