14 februari 2022

Denk aan de aangifte schenkbelasting

Heb je vorig jaar een schenking gekregen? Let op dat je op tijd de aangifte schenkbelasting doet. Zorg dat je aangifte vóór 1 maart 2022 binnen is bij de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om digitaal aangifte te doen. 

Schenkbelasting

Je moet aangifte schenkbelasting doen als de waarde van de schenking in 2021 meer bedroeg dan het bedrag van de vrijstelling. De vrijstelling was voor schenkingen van jouw ouders € 6.604, voor schenkingen van anderen € 3.244.

Hogere vrijstelling

Soms geldt er een hogere vrijstelling, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning. Je moet dan wel aangifte doen en hierin verzoeken om de vrijstelling toe te passen. Je betaalt dan geen schenkbelasting tot het bedrag van de vrijstelling.

Aangifte kan op elk moment

Je kunt jouw aangifte schenkbelasting op elk moment van het jaar doen. Je hoeft dus niet te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Tip!

Voor schenkingen in het jaar 2022 kun je vanaf maart ook digitaal aangifte doen.

Vragenlijst

De aangifte schenkbelasting is in feite een vragenlijst die erop gericht is te bepalen hoeveel schenkbelasting je verschuldigd bent. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de waarde van hetgeen je verkregen hebt en hoe je die waarde kunt bepalen.

Uitstel aanvragen

Als je een brief hebt gekregen waarin staat dat je aangifte schenkbelasting moet doen, kun je uitstel aanvragen vóór de inleverdatum die op de aangiftebrief staat. Je krijgt dan vijf maanden uitstel. Dit kan ook online via ‘Mijn Belastingdienst’.

Langer uitstel nodig?

Heb je langer uitstel nodig, vraag je voor de tweede keer uitstel aan of lukt het niet om via ‘Mijn Belastingdienst’ in te loggen, dan kun je alleen uitstel aanvragen met behulp van een formulier. Je moet dit downloaden, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Benut de schenkvrijstelling
In 2021 zijn een aantal vrijstellingen in de schenkbelasting eenmalig verhoogd. Je kunt daar dus tot en met 31 december gebruik van maken.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right
Ondernemingsrecht
Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Lees verder
arrow right
Petra Huisma

Petra Huisma

Relatiebeheerder