24 november 2021

Benut de schenkvrijstelling 

In 2021 zijn een aantal vrijstellingen in de schenkbelasting eenmalig verhoogd. Je kunt daar dus tot en met 31 december gebruik van maken.

Verhoging

De verhoging van de schenkvrijstelling met € 1.000 hangt samen met de coronacrisis. Het kabinet was van mening dat in deze barre tijden menigeen wel een extraatje kan gebruiken en wil schenkingen aanmoedigen. Concreet is daarom de vrijstelling voor kinderen dit jaar verhoogd naar € 6.604 en voor derden, onder wie ook kleinkinderen, naar € 3.244.

Eenmalig

De verhoging met € 1.000 is eenmalig en zal volgend jaar dus worden teruggedraaid. De genoemde vrijstellingen zullen in 2022 dus, afgezien van de inflatiecorrectie, met € 1.000 worden verlaagd.

Extra voordeel

Behalve dat je met de vrijstelling jouw kinderen en overige derden wat plezieriger feestdagen kunt bezorgen, levert het je een extra voordeel op in box 3. Schenk je namelijk vóór 1 januari, dan tellen de geschonken bedragen niet mee voor de bepaling van de hoogte van jouw vermogen in 2022. Dit scheelt je maximaal 1,71% belasting over de geschonken bedragen.

Voorbeeld: je hebt vijf kinderen die je ieder het maximum van de vrijstelling schenkt van € 6.604. Je hebt ook tien kleinkinderen die je het maximum van € 3.244 schenkt. Per saldo schenk je dus € 65.460. Bezit je een vermogen van meer dan € 1.000.000, dan scheelt dit je in 2022 € 65.460 x 1,71% = € 1.119 aan te betalen belasting in box 3.

Heb je vragen over de verhoogde schenkvrijstelling? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Hoe zit het met de schenkvrijstelling in 2021?
Hoeveel mag je in 2021 belastingvrij schenken aan jouw kinderen? Of bijvoorbeeld aan een goed doel? Wij hebben het in dit nieuwsartikel voor je op een rijtje gezet. Vanwege corona is de schenkvrijstelling extra met € 1000 verhoogd ten opzichte van vorig jaar.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Accountant Hoorn
Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Lees verder
arrow right
Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right