10 maart 2023

Aanpassingen huurtoeslag 2024

Het kabinet gaat de huurtoeslag per 2024 aanpassen. Het eerdere voorstel om de werkelijke huur te schrappen als uitgangspunt voor de toeslag, is van de baan. In het nieuwe aangepaste voorstel wordt de leeftijdsgrens verlaagd en het maximum aan te betalen huur losgelaten.

Huurtoeslag

Huurders met een laag inkomen kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor huurtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de betaalde huur en van het inkomen.

Maximumhuur vervalt

Momenteel kan alleen huurtoeslag worden verkregen als de huur niet meer bedraagt dan € 808,06 (2023). Dit maximum komt te vervallen. Hierdoor krijgen zo’n 116.000 extra huurders ook recht op de huurtoeslag.

Leeftijdsgrens verlaagd

De huurtoeslag is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar. Jongeren tot 23 jaar ontvangen echter wel minder huurtoeslag. Het plan is om deze leeftijdsgrens te verlagen naar 21 jaar, waardoor jonge huurders eerder meer toeslag krijgen.

Eigen bijdrage hoger

Het deel van de huur dat een huurder zelf moet betalen, wordt met € 4 per maand verhoogd. Verder worden servicekosten via de huurtoeslag niet langer gesubsidieerd.

Let op!

Het is de bedoeling dat de wijzigingen per 2024 ingaan. Dit aangepaste voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Geen absolute inkomensgrens huurtoeslag
Vanaf dit jaar geldt er geen absolute inkomensgrens meer voor de huurtoeslag. Hierdoor hebben meer mensen dit jaar recht op huurtoeslag. Je kunt uitrekenen of jij ook mogelijk in aanmerking komt.
Lees verder
arrow right
Afschaffing verhuurderheffing vanaf 2023
Er komt een einde aan de verhuurderheffing. De verhuurderheffing is een heffing voor verhuurders met een flink aantal huurwoningen in het bezit en is al langer omstreden. In het coalitieakkoord is aangegeven dat de verhuurderheffing vanaf 2023 stapsgewijs gaat verdwijnen.
Lees verder
arrow right
Huisartsverklaring schiet tekort voor aftrek zorgkosten
Ben je (chronisch) ziek of invalide, dan kun je onder voorwaarden bepaalde extra zorgkosten aftrekken van je inkomen. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je de uitgaven daadwerkelijk hebt gedaan. Hoe je dit moet onderbouwen, verschilt per soort uitgave. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank.
Lees verder
arrow right