10 juli 2023

Aanscherping verplichte energiebesparing 

Verbruikt jouw bedrijf veel energie? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Per 1 juli 2023 is deze verplichting aangescherpt. De verplichting gaat voor meer bedrijven gelden en er worden maatregelen verplicht gesteld die betrekking hebben op de productie van hernieuwbare energie en hernieuwbare energiedragers, dan wel de overstap hierop.

Verplichte energiebesparing

Er bestaat al een energiebesparingsplicht voor bedrijven met een energiegebruik van ten minste 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar. Deze bedrijven zijn verplicht alle mogelijke energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar.

Besparingsplicht voor meer bedrijven

Nieuw is dat ook voor ETS-ondernemingen, de glastuinbouw en bedrijven die over een omgevingsvergunning milieu dienen te beschikken, de energiebesparingsplicht per 1 juli 2023 geldt.

ETS-ondernemingen zijn bedrijven die verplicht moeten deelnemen aan het Emission Trade System, een handelssysteem voor de CO2-uitstoot van de industrie. In dat systeem moeten bedrijven voor elke ton aan CO2-uitstoot één emissierecht inleveren, dat men kan kopen en eventueel verhandelen.

Let op!

Het aantal emissierechten wordt jaarlijks lager vastgesteld, zodat bedrijven ofwel steeds duurdere emissierechten moeten kopen, ofwel moeten investeren in het beperken van de uitstoot.

Maatregelenlijst energiebesparing

Met het oog op de verplichte energiebesparing is ook de erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) ontwikkeld. Op deze lijst staan 149 energiebesparende maatregelen, waarvan de terugverdientijd maximaal vijf jaar bedraagt. De EML bestaat uit de onderdelen gebouwen, faciliteiten en processen, waarbij voor ieder onderdeel diverse maatregelen zijn opgenomen.

Let op!

Voor de glastuinbouw verschijnt de EML waarschijnlijk in juli 2023.

Onderzoeksplicht

Voor grote energieverbruikende bedrijven bestaat ook een onderzoeksplicht. Die geldt voor bedrijven met een jaarlijks energieverbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 gas. Deze bedrijven moeten alle kosteneffectieve maatregelen onderzoeken én hiervoor een uitvoeringsplan opstellen. Je kunt op een speciale site checken of je hieraan moet voldoen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Toekomstgesprek
Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.
Lees verder
arrow right
BTW vrijstelling hospice verhuur niet verrekenbaar
Een stichting die kamers verhuurt aan terminale patiënten en hen ondersteunt in hun laatste levensfase, een zogenaamde hospice, hoeft hierover geen btw te betalen. Volgens de rechtbank is deze verhuur niet vergelijkbaar met het verhuren van kamers voor kort verblijf, zoals in hotels.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Subsidie voor groepshulpen kinderopvang: aanvragen mogelijk vanaf 4 november
Kindercentra die geregistreerd zijn, kunnen vanaf 4 november 2024 subsidie aanvragen voor groepshulpen in de kinderopvang. Deze subsidie dekt een deel van de loonkosten, met een maximum van €10.056 per groepshulp per jaar.
Lees verder
arrow right
Na mijn bedrijf
Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right