Aanvraag of einde eigenrisicodragerschap WGA of ZW voor 1 oktober

Werkgevers die per 1 januari 2022 eigenrisicodrager (ERD) willen worden voor de WGA en/of ZW, moeten zorgen dat het aanvraagformulier vóór 1 oktober 2021 ontvangen is door de Belastingdienst. Dat geldt ook voor werkgevers die het eigenrisicodragerschap willen beëindigen. 

Minstens 13 weken vooraf

Het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet of de regeling WGA kan ingaan per 1 januari of per 1 juli van enig jaar. Dit geldt ook voor het stopzetten hiervan. De aanvraag voor beiden moet ten minste 13 weken voor de beoogde ingangsdatum bij de Belastingdienst binnen zijn, dus vóór 1 oktober of vóór 1 april. Een eigenrisicodrager is niet alleen verantwoordelijk voor de betaling van de uitkeringen, maar is ook verantwoordelijk voor de re-integratie.

Eigenrisicodrager Ziektewet

Voor de eigenrisicodrager voor de Ziektewet geldt dat deze zich bij de verzuimbegeleiding van de zieke (ex-)werknemers die onder het eigen risico vallen, moet laten bijstaan door een gecertificeerde arbodienst of een BIG geregistreerde bedrijfsarts. De afspraken rondom de verzuimbegeleiding dienen schriftelijk te zijn vastgelegd. Hij moet derhalve een verklaring arbodienstverlening bij zijn aanvraag voegen.

Eigenrisicodrager WGA

Voor de eigenrisicodrager voor de WGA geldt dat deze aan de Belastingdienst een schriftelijke garantie van een kredietinstelling of een verzekeraar moet overleggen. In deze schriftelijke garantie staat dat ze bereid en in staat zijn de financiële verplichtingen van de werkgever over te nemen wanneer de werkgever hiertoe zelf niet meer in staat is. Het gaat hier dus om een garantieverklaring die het faillissementsrisico of het risico van wanbetaling afdekt.

De te gebruiken formulieren kun je vinden op de website van de Belastingdienst:

Tip!

Heb je vragen over het eigenrisicodragerschap? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierover adviseren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Garantieverklaring bij eigenrisicodragerschap WGA
Wil je eigenrisicodrager voor de WGA worden? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Houd hierbij rekening met strikte regels. Wat zijn de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Eigenrisicodrager ZW en WGA
Ben je als onderdeel van de wet WIA eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) en de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA)? Dan kun je vanaf 1 januari 2022 kiezen om jouw private uitvoerder het systeem van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) apart te laten toepassen. Geef dat wel op tijd door aan de Belastingdienst!
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Wat als de belastinginspecteur niet reageert op bezwaar?
Indien je het niet eens bent met de belastinginspecteur, kun je bezwaar maken tegen zijn beslissing. Je zaak wordt herzien en je hoort dan of je bezwaar wordt aanvaard. Maar wat als de inspecteur niet reageert op je bezwaar?
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Leren van ervaren experts binnen het team en jezelf ontwikkelen tot een zelfstandig assistent accountant? Dat kan! 
Lees verder
arrow right