14 februari 2022

Aanvraagloket NOW Q1 2022 geopend

Heb je omzetverlies door corona of een andere oorzaak? Het aanvraagloket voor de NOW voor de periode januari t/m maart 2022 is geopend. Dien je aanvraag uiterlijk 13 april 2022 in. De tegemoetkoming is iets gewijzigd ten opzichte van voorgaande periodes.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Via de NOW krijgen werkgevers een tegemoetkoming, zodat ten tijde van omzetverlies de lonen toch doorbetaald kunnen worden. Het omzetverlies dient minstens 20% te bedragen.

Omvang tegemoetkoming

De tegemoetkoming is afhankelijk van het omzetverlies, dat voor de berekening maximaal 90% kan bedragen. Het omzetverlies wordt berekend in vergelijking met het jaar 2019. De loonkosten worden voor 85% vergoed.

Gestart na 1 januari 2019?

Ben je gestart na 1 januari 2019, dan moet je jouw omzetverlies ten opzichte van een andere periode berekenen dan het jaar 2019. Welke periode dat is, is afhankelijk van jouw startdatum (zie uwv.nl). Ben je op of na 2 oktober 2021 gestart, dan heb je geen recht op de NOW voor de periode januari tot en met maart 2022.

Wijziging opslag

De tegemoetkoming is gebaseerd op jouw loonsom in oktober 2021. Deze loonsom wordt verhoogd met 30% in plaats van met 40% zoals eerder. Dit heeft te maken met een andere wijze van berekening. Per saldo blijft de tegemoetkoming echter gelijk.

Let op!

Jouw loonsom mag met maximaal 15% dalen ten opzichte van de loonsom in oktober 2021. Daalt jouw loonsom meer, dan heeft dit gevolgen voor de definitieve tegemoetkoming.

Schatting

Je dient jouw omzetverlies zo goed mogelijk te schatten. Schat je te royaal in, dan kan dit betekenen dat je de tegemoetkoming geheel of deels terug moet betalen. Je kunt hiervoor dan wel een betalingsregeling treffen.

Let op!

Na aanvraag van de tegemoetkoming krijg je, net als in de vorige NOW-periode, een voorschot van 80%. Het UWV streeft ernaar om binnen 2 tot 4 weken na goedkeuring van jouw aanvraag de eerste betaling over te maken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

NOW Q1 2022
Heb je als werkgever te maken met omzetverlies, bijvoorbeeld door corona? Het aanvraagloket voor de periode januari tot en met maart 2022 opent vanaf 14 februari 2022. De tegemoetkoming is iets gewijzigd ten opzichte van voorgaande periodes.
Lees verder
arrow right
Uitstel van belastingbetaling verlengd
Door de coronacrisis kun je als ondernemer te maken hebben met omzetverlies. Heb je hierdoor moeite met het betalen van je belastingschulden? Je kunt langer uitstel van betaling krijgen. Het uitstel is verlengd tot en met 31 maart 2022.
Lees verder
arrow right
Vrijstelling overdrachtsbelasting: taxatiewaarde of koopsom bepalend?
Wanneer je een huis koopt, moet je in principe over de aankoopprijs overdrachtsbelasting betalen. Er is echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor mensen tussen 18 en 35 jaar oud, onder bepaalde voorwaarden, die deze vrijstelling nog niet eerder hebben gebruikt.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right