11 december 2019

Advies: dit jaar winst laag houden

Het advies is om de winst laag te houden, want de aankomende jaren gaan de belastingtarieven naar beneden. De belastingtarieven gaan omlaag voor de ondernemer in de inkomstenbelasting als ook voor zijn collega met een bv.

Daling tarieven

Het tarief voor de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag voor winsten tot € 200.000 van 19% naar 16,5%. Over het meerdere betaalt uw bv dit én volgend jaar nog 25%. In 2021 dalen de tarieven verder naar 15% respectievelijk 21,7%.

Ook in de inkomstenbelasting dalen in het algemeen de komende jaren de tarieven in box 1. Onder meer het toptarief daalt van 51,75% naar 49,5%.

Winst drukken

Vanwege deze lagere tarieven is het meestal aantrekkelijk om uw huidige winst zo laag mogelijk te houden. Dit zal er meestal toe leiden dat uw toekomstige winst wat hoger ligt, maar door het verschil in tarief pakt dit per saldo vaak voordelig uit.

Voorbeeld: stel dat u dit jaar de winst van uw bv met € 20.000 kunt drukken en dat hierdoor de winst volgend jaar juist € 20.000 hoger uitvalt. Als uw winst onder de € 200.000 ligt, scheelt dit 2,5%-punt aan Vpb. De bv betaalt daardoor € 500 minder Vpb.

Hoe kunt u de winst drukken?

Een van de manieren om de winst te verlagen, is het opvoeren van reserves, zoals de herinvesteringsreserve, de kostenegalisatiereserve en voor ondernemers in de inkomstenbelasting de oudedagsreserve.

Kosten naar voren halen, opbrengsten uitstellen

U kunt ook kosten naar voren halen en bijvoorbeeld een dure reparatie al in december laten uitvoeren in plaats van in januari. Het verplaatsen van opbrengsten van december naar januari heeft hetzelfde effect.

Investeren en willekeurig afschrijven

Ook het naar voren halen van investeringen verkleint de winst, zeker als u hierop investeringsaftrek krijgt. Neemt u het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik, dan krijgt u de investeringsaftrek tot het bedrag dat u heeft betaald. Zo kunt u de investeringsaftrek nog dit jaar (deels) realiseren. Kunt u willekeurig afschrijven, dan kunt u beter dit jaar extra afschrijven en vanaf volgend jaar minder.

Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Ronald de Vries

Ronald de Vries

Relatiebeheerder