16 februari 2022

Afbouw inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) wordt vanaf 2025 afgebouwd. Dit blijkt uit het coalitieakkoord. In 2022 bedraagt de korting op te betalen belasting door IACK nog maximaal € 2.534. 

Voorwaarden

Je krijgt in 2022 IACK als een kind, dat op 1 januari 2022 jonger is dan 12 jaar, ten minste zes maanden staat ingeschreven op hetzelfde woonadres als jou. Dat kind kan jouw eigen kind zijn, maar ook bijvoorbeeld een stiefkind, geadopteerd kind of een kind uit een eerdere relatie van jouw partner.

Verder moet je arbeidsinkomen in 2022 ten minste € 5.220 zijn en mag je geen of minder dan zes maanden een fiscale partner hebben. Heb je wel ten minste zes maanden een fiscale partner, dan heb je toch recht op IACK als jouw arbeidsinkomen lager is dan van jouw fiscale partner.

Let op!

Voor co-ouders geldt een uitzondering op de voorwaarden met betrekking tot het woonadres. Het kind mag in zo’n geval ook op het woonadres van jouw ex-partner staan ingeschreven.

Hoogte

De IACK bedraagt in 2022 11,45% x (arbeidsinkomen minus € 5.220) met een maximum van € 2.534.

Tip!

Is jouw arbeidsinkomen even hoog als dat van jouw fiscale partner? Dan krijg je alleen IACK als je de oudste van beiden bent. Ben je niet de oudste, dan krijgt jouw fiscale partner de IACK.

Afschaffing IACK

In 2021 hadden nog ongeveer 950.000 huishoudens recht op de IACK. Deze huishoudens houden, zolang ze aan de voorwaarden voldoen, ook in de komende jaren recht op IACK. In het coalitieakkoord is echter opgenomen dat de IACK voor nieuwe gevallen wordt afgeschaft vanaf 2025. Dit betekent dat voor kinderen die in of na 2025 geboren worden, geen recht meer zal bestaan op IACK. Voor kinderen geboren vóór 2025 blijft dit recht wel bestaan, zolang aan de voorwaarden voldaan wordt.

Let op!

De afschaffing van de IACK volgt uit het coalitieakkoord, maar moet nog in een wetsvoorstel worden opgenomen. Vervolgens moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer nog met dit wetsvoorstel instemmen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right
    Arco Garritsen

    Arco Garritsen

    Sr. Salarisadviseur

    Alternatieve financieringsvormen 2024
    Het is voor mkb-bedrijven niet eenvoudig om geld te lenen bij een bank. Gelukkig is er een nieuwe financieringsmarkt ontstaan, die een complementaire rol kan spelen naast de vertrouwde bancaire financiering. Bovendien biedt de overheid soms extra financieringshulp. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er?
    Lees verder
    arrow right
    Exact
    Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
    Lees verder
    arrow right